Pojistné z dohod příští rok odvedou jen někteří dohodáři

4891
pojistne
Foto: Pixabay.com

Dohodáři začnou od příštího roku hradit častěji pojistné odvody. To v případě, že jejich příjem z jediné dohody o provedení práce přesáhne 25 % průměrné mzdy. U více než jedné uzavřené dohody limit určí 40 procent průměrné hrubé mzdy.

Úpravu limitů pro odvody sociálního a zdravotního pojištění z dohod o provedení práce [DPP] navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] v novele o důchodovém pojištění. Reaguje tím na letitou praxi, kdy dohodáři často pracují pouze na dohody do 10 tisíc korun u více zaměstnavatelů, a tudíž z příjmů neodvádějí sociální a zdravotní pojištění.

„Chceme zavést systém, který bude evidovat dohody, abychom měli přehled, kde dochází k řetězení dohod. Dohoda má naplňovat charakter toho, že je to nějaká doplňková činnost, která není soustavná,“ vysvětlil důvody pro změny ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Stát si posvítí na dohodáře. Je jich hodně a neplatí pojistné

Podle údajů MPSV si v roce 2021 pracovníci sjednali 1,8 milionu úvazků na DPP. Resort tvrdí, že podle statistických údajů se neplatí pojistné odvody z více než 50 miliard korun dohodových výdělků. Systém sociálního zabezpečení tím podle MPSV přichází zhruba o 15 miliard korun ročně.

Odvodový limit u dohody určí 25 % průměrné mzdy

Podle návrhu novel ve vládním konsolidačním balíčku by již od příštího roku určovala limit, od kterého se odvádí pojistné odvody, čtvrtina průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství zaokrouhlená na pětisetkoruny dolů. Z dohod u více zaměstnavatelů by se pojištění odvádělo při výdělku překračující 40 procent průměrné hrubé mzdy.

Počty osob a odměny podle druhy dohody

[Zdroj: ČSÚ]

Při letošní průměrné mzdě, která je 40 324 korun, po zaokrouhlení pak 40 000 korun, by činila hranice pro povinné odvody z jediné dohody 10 tisíc korun. Tedy by šlo o stejnou sumu, jakou upravuje současná legislativa. To pouze za předpokladu uzavřené dohody o provedení práce u jediného zaměstnavatele. Pracovníci s dohodami uzavřenými u více zaměstnavatelů by museli pojistné odvádět při překročení celkového příjmu z dohod ve výši 16 tisíc korun. To odpovídá navrhovaným 40% průměrné hrubé mzdy pro letošní rok. Autoři návrhu v podkladech uvádějí, že by se měl limit pohybovat ve stejné výši jako aktuální minimální mzda, která je letos 17 300 korun.

Vláda: Vyšší daň pro firmy, OSVČ, nemocenské pojištění i DPH

S platností změn počítá MPSV od příštího roku. Jelikož stejně jako každý rok i v příštím roce průměrná mzda v národním hospodářství poroste, zvýší se tak i limity určující odvodovou povinnost pro pracovníky na DPP. Ministerstvo financí ve své dubnové predikci uvádí, že by se průměrná mzda mohla zvednout o osm procent. To je zhruba o 3 200 korun na přibližně 43 550 korun.

Odvody pro dohodáře činí 31,9 procenta z příjmů

Podle zmiňovaného návrhu by pracovník s DPP překračující limit odváděl pojistné z příjmů 31,9 procenta. Na důchodové pojištění by šlo 28 procent a na státní politiku zaměstnanosti 1,2 procenta. K tomu by i dohodář platil nemocenské pojištění ve výši 2,7 procenta.

Nemocenské vyjde zaměstnance v průměru na 2 904 Kč za rok

Uzavřené dohody se mají od příštího roku nově také evidovat. Rejstřík má vést Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], které budou zaměstnavatelé hlásit každý měsíc výši výdělku daného pracovníka. Na druhou stranu sociální správa zase informuje firmy, se kterými má pracovník uzavřené dohody, že jeho celkový příjem z nich překračuje zákonem stanovený limit. A je třeba odvést pojištění. Stejně tak každý dohodář bude firmě ohlašovat, kde všude na dohodu pracuje. Za porušení pravidel mu hrozí pokuty.

Sociální správa bude moci údaje o dohodářích předávat inspekci práce stejně jako úřadům práce. Ty je využijí při případném posuzování nároku na sociální dávky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here