Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Šampioni mezi hamburgery i výzkum o okurce. Připomeňte si Den burgerů!

Šťavnaté mleté maso, křupavá zelenina, lahodná omáčka a měkoučká houska – sbíhají se vám sliny? Tak to nejste sami! Burger totiž patří mezi ty nejoblíbenější jídla na světě a v různých podobách a variacích ho najdete snad v každé kultuře. Možná taky proto má své narozeniny, 28. 5. se každoročně slaví Mezinárodní den burgerů, a jak jinak si ho připomenout, než zajímavostmi z jeho života? Připravili jsme pro vás několik faktů, kterými budete moct oslnit své přátele při příštím posezení nad touhle oblíbenou dobrotou!

Království za burger!
Asi pro nikoho nebude velkým překvapením, že nejvíce burgerů se sní ve Spojených státech. Na každého Američana je to konkrétně asi 60 kousků za rok, a kdybychom všechny z nich poskládali vedle sebe, obkroužili bychom zemi asi 32x! A není divu, hamburger, který má své základy v německém Hamburgu, kde taky získal své jméno, dostal svou současnou podobu i popularitu právě v USA. Ani Češi ale nejsou pozadu – například na Woltu burgery prodává každá pátá restaurace a v loňském roce se tam prodalo okolo 1,5 milionu objednávek s burgery.

Víc než polovina lidí by si dala číze bez okurky
Nejoblíbenějším burgerem na světě je cheeseburger, což potvrzují i data českého Woltu: „Cheeseburger z McDonald’s je s jistotou nejobjednávanějším burgerem, který na naší platformě nabízíme. Zákazníci mu dávají přednost před předem poskládanými meníčky. Velká část zákazníků si k němu ale nezapomene objednat alespoň hranolky, ” říká Lenka Kmeťová, obchodní ředitelka českého Woltu. „Cheeseburger je naprostá klasika, která se u nás i na Slovensku těší obrovské popularitě, ostatně dlouhodobě drží první příčky našich prodejů. Pro představu, bavíme se o milionech prodaných cheeseburgerů ročně,” potvrzuje Lucia Poláčeková, PR manažerka pro McDonald’s CZ&SK.

I přes popularitu cheeseburgeru se u něj ale objevuje jedna zdánlivě nevyřešitelná otázka. Zapomenout, nebo nezapomenout na okurku? Oxfordská univerzita se rozhodla, že tuto kontroverzi, která se v Česku stala známým memem, navždy vyřeší – výsledkem výzkumu je, že okurku by raději vynechalo 51 % lidí. Jestli je to dost na to, abychom se s ní navždy rozloučili, ale necháme na vašem zvážení. „Jsme si vědomi, že naše nakládané okurky tak trochu rozdělují společnost, je pravdou, že jedni je milují a druzí naopak. Ti, kteří nejsou jejich fanoušky si mohou ale své oblíbení burgery v našich restauracích objednat bez okurek,” dodává Lucia Poláčeková.

Stupínek burgerových vítězů
Cheeseburger není jediným pomyslným šampiónem, kterého si můžete ve světě burgerů představit – teď se ale přesuneme do souboje mezi českými městy. Největší burger v připravili kuchaři na Burgerfestu v Praze, nejrychlejší jedlík se představil v Brně, kde snědl 20 burgerů za 17 minut, a podle Woltu je tahle dobrota v přepočtu na obyvatele nejpopulárnější v Hradci Králové a Českých Budějovicích. „Náš nejvěrnější zákazník pochází z Prahy a za minulý rok si objednal asi 400 burgerů. Pokud koukneme na nejoblíbenější restaurace, kromě fastfoodů jako McDonald’s a Burger King patří mezi šampiony pražský FATFUCK smash burgers či brněnský BURGER INN, které se dostaly v letošních Wolt Awards do 7 vůbec nejoblíbenějších restaurací na naší platformě,” dodává Lenka Kmeťová.

Kam za nejlepšími lokálními burgery?
Své favority mají ale i další česká města! Během posledních několika let tady totiž vyrostla celá řada vyhlášených lokálních burgráren, které nabízejí vše od klasických burgerů až po vymazlené speciality, které nikde jinde nenajdete. Abyste nemuseli pracně hledat, připravil Wolt žebříček těch nejoblíbenějších:

  • Praha – FATFUCK smash burgers
  • Brno – BURGER INN
  • Ostrava – Jack’s Burger Bar Poruba
  • Plzeň – New York Burger & Chicken
  • Liberec – Barvírna Craft Beer & Burger
  • Olomouc – Bugr Burger Olomouc
  • Ústí nad Labem – LOAD IT Burger
  • Hradec Králové – Chilli Táta 🌶
  • České Budějovice – Hadog České Budějovice
  • Pardubice – Buddy Burger
  • Zlín – Burger & Pizza – U Roba
  • Karlovy Vary – Fresh Bistro
  • Jihlava – Master Burger | Jihlava

Foto: archiv Wolt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *