Policie prověřuje možné maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Středočeští policisté se začali zabývat lednovým referendem o zákazu hazardu v Kladně. Prověřují podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu referenda. ČT to potvrdil okresní státní zástupce v Kladně Ondřej Němec. Hlasování, které se konalo při prezidentské volbě, prohlásil pražský krajský soud za neplatné. Odpůrci hazardu poukazovali mimo jiné na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz. Město pochybení odmítlo.

„Ve vámi označené věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření přípravy a průběhu voleb a referenda,“ uvedl na dotaz ČT okresní státní zástupce v Kladně Ondřej Němec. „Nemohu reagovat, protože tuto informaci dosud nemám,“ odpověděl na otázku ohledně začátku policejního prověřování mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Referendum o zákazu hazardu v Kladně se konalo v polovině ledna současně s prvním kolem prezidentské volby. Zákaz voliči neodhlasovali, protože účast byla nízká a nepostačovala ke splnění podmínek pro jeho platnost ani závaznost. Referendum však později za neplatné označil Krajský soud v Praze. Žalobu k němu podala iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé.

Rozhodnutí o neplatnosti referenda soud podle opoziční zastupitelky Anny Gamanové (STAN) odůvodnil tím, že město o referendu neinformovalo vyváženě. „Kampaň, kterou provádělo město, byla jednostranná,“ uvedla už dříve Gamanová ke stanovisku soudu. Odpůrci poukazovali na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé komise aktivně nenabízely hlasovací lístky.

Problém s hazardem podle primátora neexistuje

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) vedení města nezpochybňuje, že se k tematice hazardu vymezilo. „Stojíme si za svým, problém s hazardem ve městě Kladně neexistuje,“ uvedl Volf. „Nic jsme neovlivnili a postupovali jsme správně,“ dodal k okolnostem lednového hlasování.

Opakované referendum o zákazu hazardu vyhlásili kladenští zastupitelé na polovinu dubna, soud ho ale předběžným opatřením odložil. Následně rozhodl, že se hlasování bude konat souběžně se sněmovními volbami v roce 2025. Město proti rozhodnutí podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, jak ČT potvrdil mluvčí radnice Heral.

Kladno hazard reguluje, herny a kasina mohou být pouze na 12 vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130. Příjmy Kladna z hazardu ročně činí přibližně 100 milionů korun. Lednového referenda se zúčastnilo 27 procent voličů, k platnosti je potřeba účast alespoň 35 procent voličů. V prvním kole prezidentské volby dosáhla účast 62 procent.