USA - Česko 3:0. Národní tým končí na mistrovství světa ve čtvrtfinále, Američanům nedal ani gól

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere se Spojenými státy americkými 0:3 a neobhájí medailovou pozici z loňska, kdy na stejném místě slavili zisk bronzu. Po prohře Švýcarska s Německem skončí osmí, což je jejich nejhorší umístění v historii. O branky vítězů se postarali útočník Matt Coronato, obránce Nick Perbix a kanonýr Cutter Gauthier, gólman Casey DeSmith zůstal neprůstřelný.

Tampere (Aktualizováno: 17:55 25. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté nestačili na Američany

Čeští hokejisté nestačili na Američany | Zdroj: Profimedia

Američané zůstali jediným neporaženým týmem na šampionátu a v sobotu je čeká boj o první postup do finále od roku 1960, kdy se do mistrovství světa započítávaly výsledky olympijského turnaje ve Squaw Valley. Tam výběr USA slavil zlato a turnaj vstoupil do dějin jako Zázrak na ledě.

ONLINE: USA - Česko 3:0

Číst článek

Tým kouče Davida Quinna oplatil českému týmu loňskou porážku z Nokia Areny z duelu o třetí místo, v němž Američané vedli 3:1 a prohráli 4:8. Pro český tým to tehdy byla první medaile na velké akci po deseti letech od zisku bronzu v roce 2012 na šampionátu ve Stockholmu a Helsinkách.

V opatrném začátku se hrálo bez šancí na obou stranách. Vejmelku prověřil od modré čáry Mackey. V 6. minutě se po kombinaci se Sobotkou a Červenkou dostal k puku nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč turnaje Kubalík, ale DeSmitha z levého kruhu neprostřelil. Češi dlouho dlouho nepouštěli soupeře před brankou k zakončení a pokusy O'Connora a Coronata nemohly Vejmelku ohrozit.

Při Sambergově vyloučení se Američané ubránili, český tým ani nepustili do šance a v čase 12:04 se ujali vedení. Dokázali soupeře na delší dobu dostat pod tlak a po Hutsonově střele se dostal k puku Coronato, který z otočky z levého kruhu o Jordánovu brusli skóroval.

Potom se nedostal přes Kempného k lepšímu zakončení před odkrytou brankou O'Connor. Vejmelka si poradil i s ránou Alexe Tucha a následně přikryl puk před dorážejícím Grimaldim.

Říkají mi Mario, směje se Černoch. Mezi českými hokejisty vyčnívají ‚knírači‘. Pro vizáž mají důvod

Číst článek

Úvodní dějství ovládli Američané na střely na branku v poměru 11:2, ale do druhé části vstoupil aktivněji Jalonenův výběr. Smejkal prověřil DeSmitha bekhendem, o chvíli později z dorážky z otočky v pádu tentýž hráč zamířil vedle a největší šanci měl Zbořil, který byl sám mezi kruhy, ale gólmana Pittsburghu nepřekonal.

Vejmelka kryl Brownův pokus, DeSmitha zase prověřili Zbořil a Špaček. Potom se rýsovala velká šance českého týmu, ale Flekova přihrávka v přečíslení na Beránka nebyla přesná. V 29. minutě se radovali opět Američané. Perbix od pravého mantinelu trefil střelou zápěstím přesně bližší horní roh Vejmelkovy branky.

Český tým odolal v oslabení při trestu Kempného, který mohl jít do úniku po návratu na led, ale Perunovich puk zachytil. Vejmelka si se sérií střel včetně pokusu Alexe Tucha z pravého kruhu poradil. V 39. minutě Špaček nejdříve nabídl puk k zakončení Tomáškovi a pak sám při dorážce ztroskotal na levém betonu DeSmitha. Před druhou pauzou Američané znovu navýšili svou střeleckou převahu v utkání, ale skóre se nezměnilo.

Do závěrečné části kouč Jalonen zamíchal složením tří útoků a do první formace ke Kubalíkovi a Červenkovi se posunul Radim Zohorna. Okamžitě se prodral do šance Červenka, ale DeSmith zasáhl. Při Farrellově vyloučení ale Američané český tým opět k příležitost nepustili. Quinnův tým zahrozil střelami Mazura a Coronata.

V 50. minutě pojistil protivník náskok. Tynan v pravém kruhu vyhrál vhazování pro Gauthiera, který se sedmou trefou na turnaji přiblížil na gól nejlepšímu střelci Kubalíkovi. Jalonen sáhl už tři a půl minuty před koncem k power play, ale jeho tým se prosadit nedokázal.

Česko - USA 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Sewell (Brit.) - Wyonzek (Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 7411.
Sestavy:
Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal - Tomášek, M. Špaček, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.
USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Bjork - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell. Trenér: D. Quinn.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme