Hlavní obsah

Soud vydal ke stíhání do tří zemí tzv. vora v zakoně z Gruzie zadrženého v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud (MS) ve čtvrtek vydal k trestnímu stíhání do USA muže z Gruzie, který je považován za tzv. vora v zakoně, tedy zločineckou autoritu v ruskojazyčném prostředí. Muže v lednu zadrželi policisté v Praze na základě mezinárodního zatykače. Zájem o něj měly USA, vydání se ale týká rovněž Kazachstánu a Gruzie, které se s žádostí přidaly později.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze jednal o vydání tzv. vora v zakoně pocházejícího z Gruzie.

Článek

Jednání se odehrálo bez osobní přítomnosti zadrženého, který je v české vydávací vazbě, a soud s ním komunikoval prostřednictvím monitoru v rámci videokonference. Muž se rozhodl nepodat proti žádnému z usnesení trestního senátu soudce Tomáše Kubovce stížnost, rozhodnutí je tedy pravomocné.

Další postup, kam Česko nechá podezřelého vydat, je nyní na ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Lze předpokládat, že do USA, které o vydání požádaly jako první, navíc na základě právě jejich zatykače česká policie podezřelého zatkla.

„Nebudu se odvolávat, co bude, to bude, podvolím se, kam mě pošlete,“ uvedl podezřelý s tím, že jen žádá, aby bylo řízení co nejrychlejší, a tedy usnesení předána k rozhodnutí ministru spravedlnosti co nejdříve.

Žalobkyně navrhla vydat vora v zakoně z Česka do USA

Krimi

Na území Kazachstánu a Gruzie, které se žádostí přišly později, se podle Kubovce jednalo ze strany muže o klasickou kriminální činnost v podobě vydírání a vybírání výpalného.

„Co se týče vydání do USA, kterému se bránil nejvíce, tam jsme velmi podrobně posuzovali seznam důkazů a informace předané americkou stranou. V této fázi jsou pro naše potřeby naprosto dostačující,“ vysvětlil rozhodnutí předseda soudního senátu.

Gruzínec na rozhodnutí soudu zprvu reagoval zvýšeným hlasem, že se ničeho v USA nedopustil. Soudce ho vzápětí upozornil, že soud neposuzoval jeho případnou vinu, ale pouze to, zda je jeho vydání přípustné, či nikoli, načež nenašel žádný důvod, proč zadrženého muže nevydat.

Zadržení „vora v zakoně“ z Gruzie v Praze.Video: Policie ČR

Ve všech třech zemích úřady muže podezírají z těžkých zločinů. Ve Spojených státech se jedná o nájemnou vraždu a spiknutí za účelem nájemné vraždy a rovněž praní špinavých peněz a vydírání.

Vražda se měla týkat americké novinářky íránského původu, kdy měl být podezřelý spojkou mezi organizátorem vraždy z Íránu a vykonavatelem v USA, který za čin inkasoval 30 000 amerických dolarů. Oběť si ale naštěstí všimla podivného pohybu kolem svého domu v New Yorku a včas zmizela.

Vlivný vor v zakoně se skrýval v Praze, po Gruzínci šly USA i tajná služba

Krimi

Skupina kolem podezřelého se měla navíc snažit v letech 2021 a 2022 vydírat amerického podnikatele, kdy ho nutili střílením z pistole a zápalnými lahvemi házenými na jeho obchod vydat jim peníze.

V Gruzii je muž podezřelý z organizovaného vydírání, závažného poškození nebo zničení majetku, vydírání, vraždy s přitěžujícími okolnostmi, nezákonného pořízení zbraně a munice či účasti na zlodějském podsvětí. Mimo jiné měl zapálit pekařství, jehož majitel odmítl platit výpalné.

Na provozovatele restaurací se podle spisu zaměřoval i v Kazachstánu, kde je podezřelý z vytvoření a vedení organizované zločinecké skupiny, z únosu a opět z vydírání. Mimo jiné jeho gang měl unést a tři dny držet připoutaného k radiátoru syna jednoho z podnikatelů, po němž chtěli tři miliony dolarů.

Kauza přípravy vraždy novinářky vzbudila v USA velké ohlasy, dokonce tehdy vystoupili na mimořádné tiskové konferenci i tamní ministr spravedlnosti a šéf FBI, kteří mimo jiné hovořili o tom, že si vraždu aktivistky objednala íránská vláda. Soud při odůvodnění vydání muže do USA odmítl mužovy obavy, že by mu tam hrozil trest smrti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze jednal o vydání tzv. vora v zakoně pocházejícího z Gruzie.

Za přípravu vraždy novinářky mu paradoxně hrozí nejmíň, tedy 10 let, za praní špinavých peněz 20 let a pro soud překvapivě nejvíc, tedy doživotí, hrozí podezřelému v USA za nelegální držení zbraně.

Sám podezřelý obvinění při soudním jednání odmítl. „Chci s vámi hovořit jen čistě lidsky, protože nechci, abych ve vaší paměti zůstal jako člověk, jakého mě popisuje a obviňuje USA. Amerika mě obviňuje z toho, že jsem terorista. Chci říct, že jsem teroristou nikdy nebyl a nebudu. Mám krásnou rodinu. Terorista je člověk, který zabíjí nevinné lidi, ženy a děti,“ obhajoval se.

Muž rovněž poděkoval českým úřadům za vstřícnost. „Jsem vděčný vašemu národu a vaší vládě, protože jste vřele přijali moji matku. Budu si to pamatovat celý svůj život,“ dodal.

Muže v lednu zadrželi na základě mezinárodního zatykače specialisté z Útvaru rychlého nasazení v Praze. Již samotné označení „vor v zakoně“ znamená, že se má jednat o autoritu v rámci ruskojazyčné mafie. V tomto případě navíc lze podle vyšetřovatelů hovořit rovněž o muži patřícím mezi vlivné kmotry.

Policie zadržela vora v zakoně, kvůli vízům vydíral další zločince

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám