Severská mocnost zbrojí Českou republiku. Nakoupili jsme stovky vozidel CV90 MkIV. Ty jsou jedny z nejlépe pancéřovaných BVP na světě

Česká republika podepsala smlouvu na nákup několika stovek švédských bojových vozidel pěchoty CV90 MkIV za 59,7 miliard Kč. Vysvětlujeme, jaké jsou výkony tohoto jednoho z nejlepších bojových vozidel na světě.

Jana Černochová, zastávající post české ministryně obrany, na svém twitterovém účtu oznámila, že byl schválen nákup až 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 MkIV. Tento nákup výrazně zvýší schopnosti českých ozbrojených sil a nahradí 100 postsovětských vozů BVP, které jsou v současné době používány a které zůstávají v záloze. Výběr vozů CV90 navíc zvýší interoperabilitu se Slovenskem, které si tyto vozidla rovněž vybralo, jak píše web Joint Forces.

Původní plán počítal s nákupem 210 vozidel s opčním právem na dalších 36 kusů v budoucnu, ale vzhledem k potřebě rezervy techniky a rostoucím cenám výzbroje na trhu v důsledku války na Ukrajině se Česká republika rozhodla objednat vše hned, než aby v budoucnu platila více za menší várku vozidel CV90 MkIV, jak píše web Army Technology.

Česká republika zaplatí za 246 CV90 MkIV, 29 logistických vozidel a výcvikový balíček včetně zásob náhradních dílů přibližně 59,7 miliardy Kč. Dodávky nakoupených vozidel by měly začít v roce 2026 korun a trvat do roku 2030. Navíc se očekává, že český obranný průmysl bude mít minimálně 40procentní podíl na hodnotě kontraktu a podíl na budoucích exportních zakázkách Švédů. Mezi místní subdodavatele švédského BAE Systems-Hägglunds budou patřit společnosti VOP CZ, VR Group, Excalibur Army, Meopta a Ray Service.

CV90 MkIV – vrchol evoluce velmi úspěšného švédského bojového vozidla pěchoty

Konstrukčně se vozidlo CV90 datuje do 80. let 20. století, kdy švédské společnosti Bofors a Hägglunds navrhly bojové vozidlo pěchoty zavedené do služby ve švédských ozbrojených silách v 90. letech 20. století s označením Stridsfordon 90 / Strf 90. V roce 1990 bylo vozidlo zavedeno do výzbroje švédských ozbrojených sil.

Švédská konstrukce vzbudila značný zájem, a to v době velmi obtížného konce obranného průmyslu po rozpadu SSSR, kdy evropské země výrazně snižovaly výdaje na obranu. Švédské vozidlo CV90, jehož název je akronymem pro Combat Vechicle 90, se dostalo mimo jiné do výzbroje ozbrojených sil Dánska, Norska, Finska, Švýcarska a Nizozemska.

Švédská konstrukce zpočátku používala posádkovou věž se zásobníkovým automatickým kanonem ráže 40 mm od firmy Bofors, ale exportní varianty již ovládly 30mm nebo 35mm automatické kanony. Nakonec budou česká vozidla CV90 používat automatický kanon Mk44 Bushmaster II ráže 30 mm, který zajistí unifikaci munice s nosiči Pandur II, případně s dalšími státy NATO.

Automatický kanon Mk44 Bushmaster II je mezi zeměmi NATO velmi oblíbený. Kanon umožňuje ostřelování cílů na vzdálenost 3 km a vyznačuje se rychlou střelbou 100/200 ran/minutu a oboustranným zásobováním z nábojového pásu. Toto řešení umožňuje okamžitou změnu z protitankové na tříštivou nebo programovatelnou munici.

Na druhou stranu z hlediska ochrany je vozidlo CV90 MkIV jedním z nejlépe pancéřovaných BVP na světě. Základní varianta je vybavena všesměrovou ochranou podle normy STANAG 4569 úrovně IV, která zajišťuje odolnost proti střelám ráže 14,5 mm (které jsou vystřelovány výkonnými puškami Snipex Alligator), zatímco přední část je navržena tak, aby odolala palbě automatického kanonu 2A42 ráže 30 mm (STANAG 4569 úroveň VI), jak píše server Army Recognition.

Naopak po přidání sekundárních pancéřových paketů zvyšujících hmotnost vozidla na 37 tun poskytuje všestrannou ochranu na úrovni standardu STANAG 4569 VI, přičemž přední část je schopna odolat ještě více. Vozidlo je navíc vybaveno systémem aktivní ochrany LEDS-150 od společnosti Saab, který sestřeluje například protitankové granáty PG-7VL z granátometu RPG-7 několik metrů od vozidla.
Jeho posádku tvoří tři vojáci a na jeho palubu se vejde dalších osm pěšáků. Mobilita je i přes hmotnost 37 tun velmi dobrá díky pásovému podvozku a dieselovému motoru o výkonu 1 000 koní.

Zdroj: redakce, joint-forces.com, army-technology.com, armyrecognition.com