Přichází Biosmršť 2023 – bleskové mapování nepůvodních druhů

Již tento víkend 26.–⁠28. května se můžete zapojit do druhého ročníku akce Biosmršť, projektu občanské vědy, ve kterém mapujeme vybrané nepůvodní druhy živočichů a rostlin. Akci pořádají kolegové z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Botanického ústavu AV ČR za podpory České společnosti ornitologické a dalších organizací. „Bleskové“ mapování nazvané Bioblitz (česky Biosmršť) bude probíhat i v dalších zemích a cílem je získat informace o šíření i výskytu nepůvodních rostlin a živočichů, kteří by se zanedlouho mohli stát hrozbou. Více informací zjistíte na Biosmrst.cz.

V rámci projektu sledujeme také tři vybrané ptačí druhy:

husici nilskou, husici rezavou, kachničku mandarínskou

  • Pozorované ptačí druhy zapisujme nejlépe rovnou do faunistické databáze Avif (k využití je mobilní aplikace pro Android Avif Mobile)

 

Více o husicích nilské a rezavé a kachničce mandarínské

Všechny sledované druhy patří do řádu vrubozobých. Jak ilustrují data z Evropského atlasu hnízdního rozšíření ptáků (European Breeding Bird Atlas 2, EBBA2), areál výskytu těchto tří druhů se za posledních 40 let významně rozšířil. To, jaký to má vliv na původní avifaunu je jen velmi málo známé. I proto je důležité tématu věnovat pozornost a sledovat, jak se areál rozšíření mění.

Klikněte pro zvětšení.

U řek, rybníků i v parcích

Největší šanci na sledované druhy narazit budete mít v blízkosti vodních ploch ale i v městských parcích. Stručné medailonky jednotlivých druhů naleznete společně s výčtem dalších introdukovaných vrubozobých v článku Ptačího světa z roku 2021, který je k dispozici pod odkazem ZDE. Součástí článku je i určovací grafika, která vám určení druhu v terénu usnadní. Všeobecně jsou ale všechny tři druhy velmi snadno rozpoznatelné a takřka nezaměnitelné.

Klikněte na ilustraci pro náhled ve větším rozlišení či stažení v PDF. Zdroj: Ptačí svět 4/2021

Sledujme a zaznamenávejme i další živočichy a rostliny

Jelikož je projekt výjimečný svou mezioborovostí, můžeme se během tohoto víkendu na svých procházkách přírodou mnoho dozvědět i o nepůvodních rostlinách, hmyzu či savcích. Do projektu se může zapojit úplně každý – na pomoc při určování neznámých druhů si totiž stačí stáhnout např. aplikaci iNaturalist.

  • Info o neptačích druzích vkládejte do aplikací iNaturalist či BioLog.

 

Do minulého ročníku mapování se zapojilo více než 100 dobrovolníků, kteří zaznamenali celkem 250 údajů. Zapojí se nás letos víc? Do Evropy se prostřednictvím člověka, ať už záměrně či omylem, dostalo zhruba čtrnáct tisíc nepůvodních druhů. Některé z nich, především z říše rostlin a hmyzu mají schopnost se masivně šířit. Řada z nich ohrožuje jak biologickou rozmanitost, tak ekonomiku nebo dokonce lidské zdraví. Údaje získané v rámci víkendové Biosmršti mají tudíž pro vědce velký význam, neboť přinášejí nové informace o postupném šíření mapovaných nepůvodních druhů.

Víkendovým mapováním to ale samozřejmě nekončí. Kdykoliv v průběhu roku lze zaznamenávat vaše pozorování do databází!

Více informací: