Hnízdíme, prosíme nerušit!

Sýčkové nyní jsou v nejkritičtějším období za celý rok. Doba hnízdění je pro ně extrémně náročná, protože musí zajistit dostatek potravy nejenom pro mláďata, ale i pro sebe. Ne náhodou v tomto období je jeden z vrcholu mortality dospělých ptáků. Právě proto je potřeba zajistit ptákům co největší klid a nerušit je.

Bohužel stále častěji se setkáváme s pravým opakem. Mnozí fotografové a birdeři, v honbě za fotografií či čárce v jejich seznamu pozorovaných druhů, neváhají používat hlasovou provokaci, vstupují pod hnízdní budky, či na soukromé pozemky. Na některých lokalitách je tento tlak enormní. Jen během jednoho týdne nám jeden farmář oznámil vstup minimálně sedm lidí na jeho soukromý pozemek (kde je u vstupu na farmu nápis „Zákaz vstupu“), sami jsme o víkendu zaznamenali fotografa, který u obsazené budky pouštěl hlasovou nahrávku. Mnozí z těchto návštěvníků pak neváhají použít argumentaci, že dělají „monitoring a ochranu sýčků“, či jdou do přímého konfliktu s farmáři. Tyto negativní interakce se pak přenášejí do naší práce, protože farmáři ztrácejí motivaci s námi spolupracovat (například měnit hospodaření, povolit nám instalaci budek, aj.), na co ve finále doplatí zase sýčci.

Honba za efemerním ohlasem na sociálních sítích, či čárce v birdlistu, pak může mít kritický dopad na tento druh, balancující na hraně vymření. Zvykli jsme si nekriticky oceňovat krásné fotografie ohrožených ptáků na sociálních sítích, nicméně měli bychom se také zajímat, jak tyto fotografie vznikly a zda na to ptáci nedoplácejí.

V neposlední řadě patří sýček ke zvláště chráněné druhy živočichů, které není dovoleno jakkoliv rušit, na co pamatuje zákon o ochraně přírody a krajiny (zákon č. 114/1992 Sb.). Fotografování ptáků v okolí hnízdiště představuje rušení, a proto je potřeba se mu vyvarovat.

Prosíme tedy o maximální ohleduplnost k našim ptačím sousedům, a sýčkům konkrétně, protože všem by nám mělo jít zejména o to, aby jejich populace prosperovaly a sýčkové u nás definitivně nevymřeli.

Martin Šálek
Česká společnost ornitologická, Ústav biologie obratlovců


 

Sýček obecný