Zahrada, 25. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Nepatříte zrovna k talentovaným pěstitelům? Rostlinky na vašich parapetech buď skomírají přílišným či nedostatečným zaléváním, nebo už žádné nemáte, protože to všechny vzdaly? Pak pro vás máme dobrou zprávu – některým stačí k životu jen voda!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak by bylo hezké mít po celý rok k dispozici čerstvé bylinky! Ve skutečnosti je to snazší, než si myslíte. Jediné, co potřebujete, jsou sklenice, voda a následující bylinky, které si v ní spokojeně porostou.

Máta

Oceníte ji v čaji, salátech, omáčkách, na dezertech… Stačí zastřihnout stonky, ponořit je do vody a už jen sledovat, jak si vesele zakoření a roste. V případě potřeby můžete celý proces opakovat. A pak znovu a znovu…

Oregano

Milujete-li italskou kuchyni, pak je pro vás oregano pravým pokladem. Stačí jej dát do sklenice s vodou a pak už jen uštipovat nové výhonky. Čerstvá dobrota vždy po ruce!

Bazalka

Jedna z nejoblíbenějších bylinek si také bude lebedit ve vodě. Čerstvé lístky uštipujte, kdykoli na ně dostanete chuť. Jen nenechte bazalku vykvést.

Šalvěj

Nejlepší je umístit výhonky šalvěje do vody, když jsou nejčerstvější. Tahle bylinka miluje slunce, postavte ji proto na nejsvětlejší místo v bytě.

Stévie

Tahle poměrně exotická bylinka už se dá sehnat i u nás, tak toho využijte. Protože pochází z teplých krajin, ocení parapet s dostatkem slunečního záření a také tepla.

Estragon

I tuto bylinku je nejlepší umístit do vody, když jsou výhony čerstvé. Samozřejmě to můžete udělat i později, ale hrozí, že nebudete úspěšní hned na první pokus.

Tymián

Těsně před tím, než začne tymián kvést, jej natrhejte a umístěte do vody – brzy zakoření a budete ho mít vždy po ruce. Občas není od věci bylinku postříkat vodou také svrchu. Někdy se totiž stává, že je tymián náchylný k prosychání.

Rozmarýn

Najděte slunečný parapet a na něj umístěte nádobu s vodou a větvičkou rozmarýnu. Bude trvat nějaký čas, než zakoření, ale nebojte, nakonec se to povede.

Další info: Herbs That Root In Water – How To Grow Herb Plants In Water; 17 Herbs You Can Grow In Water

Autor článku: Petra Chmelová