Nastavení cookies

Folklorní festival Pardubice – Hradec Králové

24.05.2023 16:21|příspěvkové organizace

Třicátý první ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 2. až 4. června 2023. Zahájení festivalu proběhne v pátek 2. června v 18 hodin ve společenském sále Radnice za přítomnosti primátorů obou měst.

 

Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slovenska a Srbska. 

 

Opět po roce bude možné prožít nezapomenutelnou atmosféru společného veselí, zábavy a radosti v centru Pardubic. Na dvou pódiích na Pernštýnském náměstí uslyšíte písně a uvidíte tance a lidové zvyky v podání vybraných českých i zahraničních folklorních souborů. V prostorách Mázhausu proběhne komorní hudební pořad a v neposlední řadě ožije písněmi a tanci také Zámek pánů z pánů z Pernštejna. Cestou z náměstí na zámek budou na Příhrádku hrát folkové kapely. Pernštýnskou noc tradičně doplňuje také bohatý lidový jarmark.

 

V sobotu 3. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové do Žižkových sadů, kde od 14 hodin ovládnou pódium dětské soubory a poté se představí účinkující festivalu v hlavním programu Roztančené sady od 15 do 16 hodin. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem. Představení nazvané Obchůzky a zvyky s muzikou i bez muziky se odehraje v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt, aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory. 

 

V neděli 4. června se v dopoledních hodinách uskuteční pořad Folklorní školička a v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání se ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Formani Slatiňany, Guadeamus VŠE Praha, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, KUD GIK Banat-Pionyr Zrenjanin – Srbsko, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Perníček Pardubice, Radost Pardubice, Sejkorky Slatiňany, Veselá Partyja Boršice, Vrtek Opava, Zornička Zvolen – Slovensko.

 

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, statutárního města Pardubice, statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS, útvar ARTAMA, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Mgr. Aleš Mokren – AGENTURA TRADICE.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy, primátora Pardubic Bc. Jana Nadrchala a primátorky Hradce Králové Mgr. et Mgr. Pavlíny Springerové, Ph.D.

 

Kontakt: 
Kateřina Černíčková
obor taneční folklor
T: 778 702 392
E: cernickova@nipos.cz

Tomáš Čivrný
public relations
NIPOS
T: 605 386 790
E: civrny@nipos.cz

 

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mkcr.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mkcr.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mkcr.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mkcr.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mkcr.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mkcr.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi