Že nám kandidáty na ústavní soudce představí sám prezident, bude novinka. Dřív chodil Mynář, pak už ani on ne, říká senátor Nytra

Předseda senátního klubu ODS Zdeněk Nytra glosuje v rozhovoru pro INFO.CZ situaci v horní komoře před hlasováním o trojici kandidátů prezidenta Petra Pavla do Ústavního soudu. Senátní ústavně-právní výbor ve středu dva z nich nepodpořil. Nytra osobně odhaduje, že dva ze tří kandidátů budou přesto příští týden ve středu Senátem zvoleni.

Senátní ústavně-právní výbor ve středu nepodpořil nominaci dvou ze tří kandidátů prezidenta Petra Pavla pro volbu soudců Ústavního soudu. Konkrétně jde o bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu a exprezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Překvapilo vás to?

Na úvod musím říct, že to není poprvé, kdy má ústavně-právní výbor názor, který trochu rezonuje ve veřejnosti. Musíme si ale uvědomit, že má jenom deset členů. A na plénu, pokud bude stoprocentní účast, nás bude 81 – a názor celého Senátu může být zcela opačný.

V usnesení ústavně-právního výboru čtu, že pokud jde o doktora Baxu, tak to hlasování skončilo vyrovnaně – hlasy pro a proti u něj byly v rovnováze. U paní magistry Zemanové byl ten poměr sice horší, přesto se ale teprve uvidí, jak to dopadne na schůzi Senátu.

A říct musím také to, že jsme v úterý absolvovali sezení se všemi třemi kandidáty – a bylo to zcela věcné a nekonfliktní. Ale každý z našeho klubu si určitě nějaký názor odnesl. A pokud jde o ostatní kluby v Senátu, aspoň o ty velké, tak jim by se – pokud vím – měli kandidáti přijít představit příští týden.

Historicky tedy platí, že plénum Senátu hlasovalo v některých případech jinak, než jak doporučil ústavně-právní výbor…

Pokud se nepletu, tak naposledy se to stalo v aktuálním složení při hlasování o valorizaci důchodů.

sinfin.digital