2 recepty na rychlá česká jídla

Česká kuchyně obecně nepatří zrovna k nejzdravějším a nejrychlejším na přípravu. Jen si vezměte takovou svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo. Všichni si na nich rádi pochutnáme, když nám je maminka nebo babička uvaří. Trávit však celé dopoledne v kuchyni, abychom si je připravili sami, se nám moc nechce.

I české recepty však mohou být rychlé. Jen se musíte zaměřit na úplné základy. Levná jídla našich babiček a prababiček připravená ze základních surovin. Výhodou je, že tyto jednoduché pokrmy zvládne připravit i kuchař začátečník. Hodí se třeba i do studentské kuchyně, nejsou totiž vůbec drahé.

Zdravá čočka na kyselo

V současnosti přibývá počet obézních lidí a důvodem je i fakt, že ve velkém množství konzumujeme vysoce zpracované potraviny místo toho, aby základ našeho jídelníčku tvořily jednoduché luštěniny, obilniny, zelenina a ovoce. Naši předkové tak jedli a my bychom se měli vrátit k těmto základům.

Příkladem zdravého jídla je čočka na kyselo, jejíž příprava je velmi jednoduchá. Čočku pouze na hodinu namočíte, pak uvaříte. Vedle osmažíte na másle cibuli, zaprášíte ji moukou a zalijete trochou vody scezené z čočky. Tuto směs vmícháte do čočky, dodá jí chuť.

Pak už je na vás, co si k čočce dáte. S párkem a chlebem je to česká tradice. Alternativou je vařené vejce nebo volské oko, případně opečené tofu.

Buřtguláš jako jednoduchý oběd

Lehčí už to být opravdu nemůže. V hrnci necháte na tuku zesklovatět cibuli, přisypete nakrájené špekáčky, česnek, mletou papriku a kmín. Pak směs zalijete vodou, přidáte nakrájené brambory a necháte povařit, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec můžete ještě dochutit majoránkou či solí. Na chuť mají velký vliv i uzeniny, takže pokud chcete opravdu dobrý buřtguláš, kupte kvalitní špekáčky.

Kvalita surovin hraje obecně velkou roli. Neváhejte si připlatit za bio suroviny nebo kvalitní značky jednotlivých supermarketů, jako je například Nature’s Promise v Albertu. Jídlo ovlivňuje náš organismus, neměli bychom na něm šetřit.