Praha 8: 27. květen - Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka

25.05.2023 22:09

Vzpomínkový akt u příležitosti jednoho z mezníků druhé světové války, Operace Anthropoid, se uskuteční v sobotu 27. května 2023 v 10:35 u památníku Anthropoid v Libni v Praze 8.

Praha 8: 27. květen - Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Před 81 lety v nedaleké zatáčce proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli čsl. vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. A to i za pomoci stovek dalších statečných občanů, kteří často za své hrdinství zaplatili cenu nejvyšší.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33717 lidí

27. květen je od letošního roku také nově významným dnem ČR s názvem Den národního vzdoru Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) inicioval, aby tento den byl v kalendáři zaznamenán jako významný den ČR jako projev poděkování a památky všem, kteří se na tomto hrdinském odbojovém činu podíleli. A povedlo se!

Na vzpomínkový akt u památníku navazuje první ročník Sportovního rodinného dne "Operace Anthropoid 2023", který pořádá katolická sportovní organizace Orel v areálu ZŠ Glowackého. Členy Orla byli i parašutisté Jan Kubiš a Josef Bublík, který se taktéž spolupodílel na útoku na Heydricha. Nabídku sportovního dne najdete ZDE.

Virtuální prohlídku Po stopách Anthropoidu či stále platnou nabídku pamětních předmětů vydaných k loňskému jubilejnímu 80. výročí Operace Anthropoid si prohlédněte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…