Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzace v Rize. Lotyši přepisují svou historii, na úkor Švédů postupují do semifinále mistrovství světa

Lotyšská střídačka v čele s hlavním trenérem Harijsem Vitolinšem oslavuje historický postup do semifinále. foto: Reuters

Po Švýcarsku přemohli také Švédsko. Lotyšští hokejisté se vyhecovali k dalšímu senzačnímu výkonu a díky ohromné bojovnosti, obětavosti a skvělému brankáři Artursu Šilovsovi překvapivě vyhráli ve čtvrtfinále 3:1. Seveřané počtvrté v řadě nepostoupili do bojů o medaile, kdežto baltský stát v historicky prvním semifinále vyzve Kanadu. Tentokrát už ale bez domácího prostředí, v Tampere.
  21:46aktualizováno  23:03

Na všech brankách Lotyšska se asistencemi podílel bývalý útočník Zlína Rihards Bukarts. Gól a nahrávku si připsali útočník Miks Indrašis s obráncem Janisem Jaksem.

Lotyši vstřelili rozhodující dvě branky ve třetí třetině, do níž týmy vstupovaly za stavu 1:1. Švédové se mezi nejlepší čtyři na MS naposledy probojovali v roce 2018.

Hala v Rize bouří, lotyšští hokejisté se radují z úvodního gólu ve čtvrtfinále. Vpravo obránce Oskars Cibulskis (27) a útočník Miks Indrašis (70), vlevo švédský útočník Fabian Zetterlund

„Je to obrovské zklamání. Přijeli jsme sem pro něco úplně jiného, ne abychom vypadli ve čtvrtfinále. Přitom jsme začali zápas tak, jak jsme chtěli,“ řekl pro SVT Sport švédský trenér Sam Hallams.

Švédsko - Lotyšsko 1:3

Lotyšsko, hnané bouřlivým davem, se ujalo vedení ve 13. minutě. Cibulskis vystřelil vedle, puku se ale ujal Rihards Bukarts, nahrál před branku a Dans Ločmelis otevřel skóre. Tre kronor srovnali v polovině zápasu. Raymond vytvořil prostor Timothymu Liljegrenovi, jenž střelou pod břevno překonal Šilovse.

V 37. minutě byl Dzierkals za bodnutí koncem hole vyloučen na pět minut plus do konce utkání, Švédi ale dlouhou početní výhodu nezužitkovali.

Lotyšský brankář Arturs Šilovs (31) ve čtvrtfinále hokejového mistrovství zastavuje šanci švédského útočníka Fabiana Zetterlunda (49).

Zkraje třetí části Grundström dostal kotouč do sítě pomocí vysoké hole a rozhodčí po zhlédnutí opakovaných záběru branku odvolali.

Lotyšům vrátil vedení v 46. minutě Indrašis. Dvaatřicetiletý útočník převzal puk od Rihardse Bukartse, prohodil ho mezi nohama Pära Lindholma a střelou nad vyrážečku Larse Johanssona rozradostnil diváky v rižské hale podruhé.

V 54. minutě přidalo Lotyšsko pojistku, když Jaksova rána od modré propadla švédskému gólmanovi mezi betony. Favorit v závěru risknul hru bez brankáře, ale překvapivé vyřazení neodvrátil.

Lotyšští hokejisté euforicky zpívají svou hymnu poté, co postoupili do historicky prvního semifinále na mistrovství světa.

„Můžeme být ohromně pyšní. Pořád nechápu, co se doopravdy stalo. Nemyslím si, že jsem někdy dříve byl součástí takového mužstva,“ citovala lotyšská média útočníka Rodriga Abolse.

„Rihards Bukarts a Mick Indrašis odvedli skvělou práci v útoku. Museli jsme vynaložit větší úsilí v obraně,“ uvedl hráč švédského Rögle.

MS 2023
Čtvrtfinále 25. 5. 2023 19:20
Švédsko Švédsko : Lotyšsko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Góly:
29:41 Liljegren (Raymond, Pudas)
Góly:
12:42 Ločmelis (Indrašis, Ri. Bukarts)
45:55 Indrašis (Ri. Bukarts, Jaks)
53:46 Jaks (Ri. Bukarts, Indrašis)
Sestavy:
La. Johansson (Wallstedt) – Tömmernes, Liljegren, A. Lindholm, Pudas, Nemeth, Bengtsson, Folin – Carlsson, P. Lindholm, Raymond (A) – Grundström, Lindberg, Zetterlund – Everberg, Li. Johansson, Nylander – Sörensen, de La Rose (A), Silfverberg (C) – Berggren.
Sestavy:
Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Golovkovs, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis.

Rozhodčí: Kaukokari, Macfarlane – Davis, Mackey

Počet diváků: 9200

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...