Ondřej Kuchař
25. května 2023 • 22:45

SESTŘIH: Finové další zlato neobhájí! Kapitán po prohře s Kanadou končí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlato, stříbro a pak další zlato. Tohle jsou výsledky finských hokejistů z posledních tří mistrovství světa. Před rokem k tomu ještě přidali olympijský triumf v Pekingu. Ve čtvrtek se však vládci světového hokeje posledních let museli doma v Tampere sklonit před Kanadou. Javorové listy odvály ambice Suomi, zvítězily jasně 4:1. Kapitán Finů Marko Anttila po utkání ukončil reprezentační kariéru.



Nejdřív odcházel po odpoledním utkání ze střídačky Nokia Areny v Tampere smutný trenér české reprezentace Kari Jalonen. O pár hodin se svěšenými rameny opouštěl jeviště taky jeho jmenovec Jukka Jalonen. Domácí Finy do semifinále nedovedl. Nad jejich síly byla Kanada.

Zápas z tribuny sledovaly hvězdy finského hokeje minulých let Pekka Rinne, Teppo Numminen nebo Ville Peltonen. Nadšení ale nebyli. A byli to právě oni, kdo sklidil největší potlesk večera. Na ledě toho totiž jejich následovníci moc nepředvedli.

Pár dobrých příležitostí měli ve druhé třetině, góly z toho však nebyly. „Tam jsme se měli prosadit, konečně skórovat. Utkání rozhodla produktivita. Kanada nás potrestala, my je ale ne,“ hodnotil duel Jukka Jalonen.

Poprvé se domácí dokázali prosadit přes skvěle čapajícího Samuela Montembeaulta až na konci 57. minuty, kdy se při hře bez gólmana prosadil Teemu Hartikainen. Nadechnutí však trvalo jen chvíli. Na krk lvům rychle dupnul kanadský kapitán Tyler Toffoli, který trefil prázdnou branku.

Kanada tak Suomi oplatila porážku z loňského finále. Na stejném místě, ve stejné hale. Na střídačkách obou celků stáli také stejní koučové, byť ten kanadský Andre Tourigny byl tehdy „jen“ asistentem. Tentokrát dostal post hlavního trenéra.

Před zápasem mluvil o tom, jak obdivuje finskou disciplínu. Soupeři skládal komplimenty. Do utkání vedl svůj tým s pokorou. Nejčastější slovo, které Tourigny o Finech dokola omílal? Obrana. Propracovaná defenziva a opatrnost. „Musíme najít cestu před jejich branku, i když soupeř brání výborně,“ velel.

Povedlo se.

„Nechali jsme na ledě všechno. Jsem hrdý na každého jednoho kluka v kabině. Když se ráno podíváme do zrcadla, řekneme si, že jsme tam opravdu nechali všechno. Výsledek je ale bohužel smutný. Nevyhráli jsme, což jsme měli. O medaile budou bojovat jiní,“ smutnil finský lídr Mikko Rantanen.

Kapitán Marko Anttila hned po utkání dokonce ukončil reprezentační kariéru. „Před zápasem jsem o tom nepřemýšlel, věřil jsem, že postoupíme. Dopředu jsem ale věděl, že tohle je můj poslední turnaj,“ přiznal oblíbenec domácích fans. Obrovitý 203 centimetrů vysoký Fin balí mezinárodní kariéru ve 37 letech.

V semifinále vyzve Kanada nečekaně Lotyšsko, které dokázalo senzačně vyřadit Švédy po výhře 3:1.

Góly

Domácí: 07:12. Quinn, 30:45. Blais, 42:54. Carcone, 57:42. Toffoli

Hosté: 56:52. Hartikainen

Sestavy

Domácí: Montembeault (Levi) – Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Fantilli, Glass, Lučić (A) – Quinn, Laughton (A), Crouse – Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli (C), McBain, Carcone.

Hosté: Larmi (Olkinuora) – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä (A), Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen (A), Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (C), Björninen, Oksanen.

Rozhodčí

Holm (SWE), Hribik (CZE) – Briganti (USA), Hynek (CZE)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

11 529 diváků

Kanada Vše o klubu ZDE

Finsko Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud