Na co se těšit v červnu: Festivaly přivezou Slipknot, Muse, Jamiroquai i Maroon 5, dorazí také Kiss nebo Pantera

Vydáno 26.05.2023 | autor: Barbora Kubalová

V červnu bude v České republice asi největší koncentrace světových (nejen) rockových hvězd. Největší zásluhu na tom mají samozřejmě festivaly, ať už se jedná o Prague Rocks, Rock for People nebo Metronome, všechny line-upy jsou mimořádně našlapané. Na samostatné koncerty ale dorazí Kiss i Pantera, v Praze se ukážou také Foals nebo Tenacious D a do Brna zavítají Scorpions.

Na co se těšit v červnu: Festivaly přivezou Slipknot, Muse, Jamiroquai i Maroon 5, dorazí také Kiss nebo Pantera Na co se těšit v červnu: Festivaly přivezou Slipknot, Muse, Jamiroquai i Maroon 5, dorazí také Kiss nebo Pantera

Prague Rocks
Praha, Letiště Letňany
2. 6. 2023 a 21. 6. 2023

Čtvrtý ročník festivalu Prague Rocks se rozrostl hned do dvou termínů. První termín dostojí slovu “rocks” v názvu a přiveze do Prahy legendární Mötley Crue a Def Leppard, kterým budou sekundovat Wolfmother, Eclipse a jako zástupci domácí scény Kabát. Druhý koncert s rockem moc společného mít nebude, tentokrát totiž dorazí ta největší jména světové pop-music: Gwen Stefani, Maroon 5, James Bay, Delta Goodrem a Rag n’ Bone Man. Česko bude tentokrát reprezentovat Vojta Dyk se svou kapelou a Lake Malawi. Ať si vyberete kterýkoli z koncertů, nebo raději rovnou oba, určitě je na co se těšit.

LIVE: Maroon 5 přivezli do Prahy hlavně hudbu. Žádná velká show se nekonala

Rockový Slunovrat
Řevnice
2. - 3. 6. 2023

Po vynucené pauze se na scénu vrací Rockový Slunovrat. Tradičně se bude konat první červnový víkend, tedy 2. až 3. června 2023 v amfiteátru Lesního divadla v Řevnicích. Headlinerem bude Dubioza Kolektiv, vystoupí také Itchy a Hentai Corporation.

Kosheen
Turné

Britská zpěvačka Sian Evans & Kosheen po velkém úspěchu s Resist 20th Anniversary Tour přijede opět potěšit české fanoušky. První zastávkou v rámci koncertního českého turné bude Praha, kde to Sian s kapelou rozbalí 3.  a 7. června od 19 hodin na open air scéně v Parku Riegrovy sady. Druhým místem pro vystoupení sálající energií bude Ostrava, konkrétně Slezskoostravský hrad oblíbený pro nespočet kulturních a společenských akcí. V Ostravě se Kosheen poprvé představili českému publiku jako hlavní hvězda jednoho z prvních ročníků festivalu Colours Of Ostrava.  I zde vystoupí na čerstvém vzduchu, a to 4. června od 19 hodin.

Tenacious D
Praha, Forum Karlín
4. 6. 2023

Králové ro(c)ku, duo Jack Black a Kyle Gass, vyrazili na velkolepé turné Tenacious D and the Spicy Meatball Tour, v rámci něhož se českým fanouškům představí vůbec poprvé. Kromě čtyř desek mají samozvané legendy na kontě také seriál, nezapomenutelný “životopisný” film o vzniku kapely, vlastní festival a nejnověji také animovaný film a komiks, které kreslil Jack Black osobně. Před pár dny vypustili do světa nový singl Video Games (neplést se stejnojmennou skladbou Lany del Rey), který určitě nebude chybět v setlistu aktuálního turné. Jestli do davu kapela odhodí třeba i nějaké trsátko osudu nevíme, ale kdyby náhodou ano, vyplatí se tam být.

The Lumineers
Praha, Sportovní hala Fortuna
7. 6. 2023

Na koncertech americké skupiny The Lumineers je něco až magického, stále máme v paměti, jak během posledního pražského vystoupení zpěvák a skladatel Wesley Schultz procházel během koncertu přímo mezi fanoušky ve vyprodaném Foru Karlín a jednohlasně s nimi zpíval hitovku Ophelia. Tentokrát sestava dorazí do Sportovní haly Fortuna, kde svou show odehraje 7. června.

The Lumineers vyprodali Forum Karlín i s novým albem III v zádech

Tři sestry
Turné

Tři sestry vyrazily na letní turné. Odstartovaly ho už 13. května v Mnichově Hradišti a v červnu dorazí do dalších pěti měst. Těšit se na ně mohou fanoušci v Plzni, Strakonicích, Petrovicích u Sedlčan, Pavlíkově u Rakovníka a Brandýse nad Labem. Kapela jim slibuje skvělou show plnou osvědčených hitů.

Scorpions
Brno, Winning Group Arena
7. 6. 2023

Scorpions pokračují ve svém neuvěřitelně dlouhém turné k desce Rock Believer. Česko navštěvují často a rádi - loni se představili v Ostravě, tentokrát zavítají do brněnské Winning Group Areny. S sebou přivezou švédskou hardrockovou kapelu Thundermother. Scorpions do dnešního dne prodali více než 120 milionů desek a odehráli přes pět tisíc koncertů. O tom, že ani po více než padesáti letech kariéry jejich popularita neupadá, svědčí i to, že je koncert až na posledních pár lístků skoro úplně vyprodán.

Rock for People
Hradec Králové
8. - 11. 6. 2023

Po loňském ročníku, který byl v mnoha ohledech ten “nej”, pořadatelé neusínají na vavřínech a míří stále výš. I letos bude nabitý program rozdělen do čtyř dnů a organizátoři doufají, že se opět podaří lístky vyprodat. Headlinery jednotlivých dní jsou Slipknot, Machine Gun Kelly, The 1975 a Muse, dorazí ale také Simple Plan, Billy Talent, Papa Roach, Incubus, Nothing but Thieves nebo Palaye Royale. Jako tradiční speciální host z řad legend české hudební scény se představí Václav Neckář a Bacily a nechybět bude ani AZ Kvíz live, který loni sklidil fenomenální úspěch.

Machine Gun Kelly se v Praze vznášel ve vrtulníku a kouřil na pódiu cigára

Slavnosti Břeclav
Břeclav
9. - 10. 6. 2023

V Břeclavi se uskuteční jubilejní ročník městských slavností. S Jihomoravany ho tam dorazí oslavit řada kapel, mezi headlinery bezesporu patří Chinaski, Rybičky 48, Mirai a Pokáč. Fanoušky ale potěší také Harlej, Škwor, Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa nebo třeba Alkehol. Pivaři se mohou těšit na řadu pivních speciálů, pro zájemce se otevře také stanové městečko.

Kiss
Praha, O2 arena
10. 6. 2023

Turné k příležitosti padesátého výročí Kiss je nazvané “The End of the Road” a hojně ho zdobí označení “The Final 50 Shows” nebo “The Last Tour Ever”. Znamená to snad opravdu úplně poslední příležitost vidět Kiss naživo? O tom silně pochybujeme, ale člověk nikdy neví, třeba to už tentokrát opravdu myslí vážně. Co na tom, že poslední album vydali už před jedenácti lety, fanoušci je stejně milují a chtějí si poslechnout staré dobré hity, kterých Kiss mají celou řadu.

Pantera
Praha, O2 arena
12. 6. 2023

Další legenda, tentokrát ale na poli metalu, zavítá do O2 Areny jen o dva dny později. Pravdou ale je, že ve svých glamrockových začátcích byla tato kapela Kiss silně ovlivněna. Pantera se vrací na pódia po dlouhých 22 letech, ačkoli z původní sestavy už zůstali jen zpěvák Philip Anselmo a basák Rex Brown. Jestli chcete na vlastní oči zjistit, jak jim to funguje po tolika letech a v nové sestavě se Zakke Wyldee a bubeníke Charliem Benantehem.

Rex Brown (Pantera) interview: Dělat sólovou desku byla doslova a do písmene očista

Gojira
Praha, Malá sportovní hala
13. 6. 2023

Gojira se vrací do Česka! S sebou přiveze aktuální album Fortitude. Je odlehčenější, ale jinak se na něm kapela drží svých typických zbraní, aniž by se přestala otevírat novým směrům. Nad to Francouzi silně prohloubili celkový emocionální prožitek a podporují jej silnou hymničností, kterou tentokrát navíc doprovází i texty, jež namísto symbolismů věci jasně pojmenovávají. Však s čím víc se člověk může ztotožnit než s tématy, o kterých slyšel, nebo s místy, která zná z mapy a která navštívil. V roli předkapel se představí populární crossover-thrash neotesanci Municipal Waste a jedna z nejlepších nových kapel britského undergroundu, londýnské trio Urne.

Hooverphonic
Praha, Ledárny Braník
17. 6. 2023

Přijďte si pro jedinečný zážitek. Už 17. června vystoupí v Ledárnách Braník oblíbení belgičtí Hooverphonic. Kapela vystoupí v čele se zpěvačkou Geike, se kterou nahrála hity nabité album The Magnificient Tree. Hlavním hybatelem sestavy je bezesporu Alex Callier, který rád experimentuje s rozmanitostí zvuků. Začátkem roku 2024 plánují Hooverphonic vydal nové album, živých ukázek z něj se jistě dočkají i fanoušci v Praze.

Basinfirefest
Spálené Poříčí
22. - 25. 6. 2023

Basinfirefest se i letos bude konat na obvyklém místěve Spáleném Poříčí. Ve dnech 22. až 25. června se tam vystřídá několik desítek kapel včetně Pain, Fever 333, Dark Tranquillity, Ghost nebo Paradise Lost. Z Plzně a zpět je pro fanoušky připravený shuttle bus, který bude jezdit v pravidelných intervalech. Připravené je také stanové městečko a autogramiády vybraných vystupujících.

Metronome Festival
Praha, Výstaviště Holešovice
22. - 25. 6. 2023

Dalším tradičně červnovým festivalem je Metronome, který probíhá na pražském Výstavišti. Oproti Rock for People se zde můžeme těšit na alternativnější umělce, kteří se dost často představí v ČR vůbec poprvé. Mezi headlinery se řadí Jamiroquai, M83, Aurora, Moderat, Tove Lo, Editors, White Lies a francouzská šansoniérka Zaz. Z tuzemských interpretů dorazí Jana Kirschner, Midi Lidi, Zrní a Monkey Business se speciálními hosty. Nebude chybět ani řada zajímavých debat a podcastů, např. s hvězdnými faráři Pastoral Brothers nebo duem Šídlo&Dobrovský, a pokud vyrazíte na festival s dětmi, i pro ně je připraven zajímavý doprovodný program.

Mighty Sounds
23. - 25. 6. 2023
Tábor

Mighty Sounds se nezadržitelně blíží! I letos se fanoušci akce mohou těšit na velká jména. Organizátoři letos na akci pozvali Rancid, Dub FX, Enter Shikari, Hatebreed, Black Flag, Dog Eat Dog, LionHeart, Hentai Corporation, Skywalker, Fast Food Orchestra a mnohé další. Novinkou je cashless systém, kdy fanoušci dostanou náramek s čipem, kterým budou následně v jednotlivých stáncích platit.

Billy F. Gibbons
Praha, O2 Universum
26. 6. 2023

Americký zpěvák a kytarista ZZ Top Billy F. Gibbons ukáže 26. června v pražském O2 universu nejen svůj typický dlouhý vous, ale především to, proč je řazen k nejlepším blues-rockovým kytaristům historie. Vůbec poprvé v České republice zde tento držitel ceny Blues Music Awards vystoupí se sólovou kapelou The BFGs, kterou vedle něj tvoří bubeník Matt Sorum (The Cult, Guns N’ Roses, Velvet Revolver) a levoruký kytarista Austin Hanks, který s Gibbonsem již dříve spolupracoval a který se v triu stará o rytmus. Diváci se tak mohou těšit na prvotřídní blues i jižanský rock.

Foals
Praha, Žluté lázně
28. 6. 2023

Britské “indie klenoty”, jak jsou Foals často nazýváni, přijedou do Prahy na svůj první samostatný český koncert. Dosud se u nás představili pouze v rámci Rock for People, a to před dlouhými deseti lety. Vydali sedm alb, z nichž šest se probojovalo do britské Top 3, dvakrát získali Brit Award za nejlepší kapelu a mají na kontě řadu dalších významných ocenění. Nyní přivezou svou poslední desku Life Is Yours. Jako support se představí tentokrát klenot české scény, kapela Bert & Friends.

Text: Barbora Kubalová, foto: Lukáš Zima, David Webr,
Témata: Prague Rocks, Rockový Slunovrat, Kosheen, Tenacious D, The Lumineers, Scorpions, Rock for People, Kiss, Pantera, Basinfirefest, Metronome Festival, Billy F. Gibbons, Foals

zavřít