Podpora v nezaměstnanosti by se měla zpřísnit

Práce

Podmínky podpory v nezaměstnanosti budou již brzo možná přísnější. Alespoň tak to plánuje současná administrativa. Co se bude měnit? A jak chce vláda zamezit zneužívání a nadměrnému čerpání této podpory?

Zpřísnění opakované podpory

Vláda se v rámci návrhu některých opatření konsolidačního balíčku shodla, že je třeba zpřísnit podmínky pro opakovanou podporu v nezaměstnanosti. Současná pravidla totiž dle ministerstva práce a sociálních věcí nahrávají těm, kdo chtějí opakovanou podporu zneužívat. Problém je dle vlády v současných podmínkách. Dávku netřeba vyčerpat celou a lze si po dobu pobírání najít práci a nastoupit do ní. Znovu se však uchazeči mohou o podporu přihlásit po třech měsících, kdy nedostanou předchozí zbylou část, ale zcela novou výši podpory.

Jak se dávka zneužívá

Dle ministerstva je právě v tomto problém. Opakované čerpání podpory vypadá tak, že uchazeč dávky pobírá a těsně před skončením podpůrčí doby ohlásí, že již má práci. Za tři měsíce je uchazeč zpět v evidenci úřadu práce. Ministerstvo doslova uvádí, že: „V praxi úřadu práce se vyskytují případy spekulativního ukončování evidence uchazečů o zaměstnání a nástupu do krátkodobých pracovněprávních vztahů za účelem opětovného poskytování podpory v nezaměstnanosti, ke kterému dochází v navazujících evidencích.“

Jaké změny se plánují?

Pokud je však podpora dočerpána celá, uchazeč může do evidence (a znovu čerpat) až po šesti měsících. Oba případy výše uvedené chce vláda prodloužit. Osoba, která se v období 2 let opakovaně eviduje jako nezaměstnaná, bude muset mezi evidencemi odpracovat delší dobu, nikoli jen 3 respektive 6 měsíců. Délka se má prodloužit na 6 a 9 měsíců. Změna se dotkne i odstupného. Nyní platí, že pokud měl zaměstnanec odstupné například za 3 měsíce, začne podporu čerpat až čtvrtý měsíc. To se má změnit a podpora by se měla čerpat souběžně s odstupným. Obě novinky by měly platit od ledna příštího roku.

Zdroj: https://www.penize.cz/podpora-v-nezamestnanosti/442555-podpora-v-nezamestnanosti-zprisni-urad-si-posviti-na-spekulanty, https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/743100/jurecka-chysta-dalsi-zmeny-snizi-se-od-pristiho-roku-podpory-v-nezamestnanosti.html

Náhledové foto: Pixabay