Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poradce prezidenta Kolář exkluzivně v pořadu Hráči: Varujeme Petra Pavla před palácovou infekcí

Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
26. května 2023
05:00

Od prezidentovy inaugurace zarytě mlčel. Kariérní diplomat Petr Kolář (60), kterého se dotkly některé spekulace o střetu zájmu, ale ticho prolomil v exkluzivním rozhovoru pořadu Blesku Hráči. A promluvil třeba i o tom, jaký je jeho nynější status na Pražském hradě Petra Pavla (61).

Pavel v době kampaně proslul fórem, že „jediný Kolář, který bude mít slovo na Hradě, bude protokolář.“ A to i kvůli kritice, že by jeho blízký přítel Kolář, v rámci lobbingu pro soukromé klienty, jímž se živí, mohl chtít od Hradu nějakou protekci. Tohle už ale neplatí. Někdejší velvyslanec v USA a v Rusku už se ve studiu Hráčů představil jako oficiální externí poradce prezidenta se vstupní kartičkou na Pražský hrad.

Rady za tisícovku

„Mám podepsanou dohodu o pracovní činnosti, v níž mám stanovený honorář 1000 měsíčně, který nebudu fakturovat. Dělám to stejně v Senátu, kde jsem poradce předsedy pro zahraniční politiku. Začali jsme té mé pozici říkat osobní poradce, prolíná se to se skupinou poradců pro zahraniční politiku, což jsou vše čestné pozice a nikdo za to nic nechce,“ řekl Kolář o pár hodin dříve, než si šel poprvé se svým týmem a prezidentem Pavlem na Hradě sednout.

Video  Hráči: Petr Kolář má na Hrad kartičku a je součástí „Havel revivalu“.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

„Kromě mě jsou v tom týmu zahraničních poradců Michal Žantovský, Karel Schwarzenberg, Tomáš Petříček, Jiří Pehe a Jan Macháček. Měli by v komunikaci s prezidentem přinášet témata, dávat mu zpětnou vazbu,“ tvrdí Kolář. Skupina se prý bude scházet dle potřeby, když ji svolá prezident, a řešit by mohla všehochuť zahraničních problémů. Jako příklady uvedl rusko-ukrajinský konflikt nebo rozpínání Číny na mezinárodním poli. Nebudou prý ale prezidentovi říkat, jak se k čemu vyjadřovat, protože na to má zahraniční odbor - místo toho poskytnou kontext. „My jako čestní poradci dáváme hlavě státu zpětnou vazbu a nastavujeme témata, která on vůbec nemusí uchopit, případně je může vidět úplně jinak. Proto tam máme i různé lidi. Je tam sociální demokrat Petříček (exministr zahraničí - pozn. red.) nebo člověk, který spolupracuje úzce s expremiérem Babišem - pan Macháček (šéf Babišova think-tanku, psával mu projevy - pozn. red.),“ tvrdí Kolář.

Palácová infekce

A chce také, aby on či kdokoliv z jeho lidí mohli prezidentovi občas »cinknout« a dávat mu nevyžádané rady. Jednu už prý dostal od exministra zahraničí Schwarzenberga. „Říkal mu třeba: Pozor na ten Hrad, on má zvláštní fluidum, tam je taková palácová infekce. Sám potvrzuji, že se stává, že se tam lidé začnou chovat jinak. Třeba teď, když se z toho kandidáta a z toho generála stal prezident, to už s některými zacvičilo. Najednou mu říkají »pane prezidente« a zní to jinak. Musí se předtím nadechnout,“ popisuje Kolář, jenž dodává, že doufá, že se tenhle »mor« Pavlovi vyhne.

Video  Hráči: Exkluzivním hostem je poradce prezidenta a diplomat Petr Kolář.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Tohle bylo jen jedno z mnoha témat, která jsme s Petrem Kolářem ve studiu Blesku komplexně rozebrali. Celý videorozhovor si můžete pustit na webu již v pondělí 29. května od samého rána. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast na Spotify a všech dalších důležitých podcastových platformách. Také pro náš podcast můžete hlasovat v anketě Podcast roku.

Video  Hráči: Díl šestý. Exkluzivním hostem je tentokrát Petr Kolář - muž, který stojí za zvolením prezidenta Petra Pavla.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Špulákova Dreherova ( 31. května 2023 13:28 )

Promiňte, ale ten seznam poradců mně připomíná klub důch­odců­....­....­....

Petr Pan ( 26. května 2023 20:29 )

Maník co dělal 2 roky velvyslance v rusku a teď káže je křivej jak když mrskneš hada.Mě je jedno proč tam skončil,ale ten flek tam vzal.

JaNat ( 26. května 2023 20:22 )

Bože ty jsi závistivá 3,14ča.

JaNat ( 26. května 2023 20:21 )

O něm jsi mluvila ty, ty máš i Alzheimera nebo jsi zas zlitá jak doga?

JaNat ( 26. května 2023 20:20 )

Všichni krom tebe a Hofla.

Zobrazit celou diskusi