Hubnutí není o jídle ani o pohybu. Problém je v hlavě

Hubnutí není jen o menších porcích, vyřazení cukru a pravidelném pohybu. Musíte se na úbytek váhy mentálně připravit
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Diety k ženám patří. I ta nejpřísnější omezení vám ale budou k ničemu, když na plánovaný úbytek váhy nepřipravíte hlavu. Ta totiž veškeré snahy blokuje. 

Dukanova dieta, Atkinsova dieta, paleo dieta, vajíčková dieta, přerušovaný půst, stravování založené na smoothie a krémových polévkách, raw, dieta podle krevních skupin. Každá z nich má svá specifika a pro tělo představuje velký šok. Tukové zásoby ale začnou dřív nebo později mizet.

Pozor na kalorický deficit. Nedostatečný příjem jídla brání hubnutí a zvyšuje riziko jojo efektu.

Jakmile se ale vrátíte k původnímu stylu stravování, případně opět zařadíte sacharidy, které jsou většinou při dietě na nule, váha vyletí nahoru.

Zdravý způsob hubnutí

Je lepší vyvarovat se drastických diet a sestavit jídelníček tak, aby byl dlouhodobě udržitelný, prospíval tělu a dodával mu všechny živiny potřebné pro správnou funkci orgánů. Problém je v tom, že zdravý způsob hubnutí je zdlouhavý a většinou s minimálními výsledky. 

Při rychlých dietách hubnete, protože omezíte příjem vybraných nutrientů (sacharidy a tuky) a tělo na to reaguje. Nemá jinou možnost. Taková tělesná transformace s sebou ale nese celou řadu negativních dopadů (to potvrzuje i tato studie), jako je rozvoj nemocí (astma, akné, cukrovka, kardiovaskulární choroby). U mírnějších diet je efekt pomalejší a trvalý.

Mozek: překážka na cestě

Může se ale stát, že organismus začne protestovat a nepustí ani gram. V takovém případě je vina na straně člověka a způsobu jeho smýšlení, což potvrzuje i tato studie. Dieta se totiž vnímá jako dočasný stav. Chcete se dostat do fáze, kdy budete spokojení se svou postavou, budete se cítit zdraví a fit, zhubnete, získáte zpět ztracené sebevědomí. A pak pro vás úkol končí.

Právě to čekání na finále ale brání komunikaci mezi mozkem a zbytkem těla. Strach z toho, co bude po dosažení cíle, blokuje reakce na snížený příjem sacharidů a tuků. Břicho je sevřené, nafukuje se a tvrdne, hlava je pod tlakem z toho, že i přes všechno úsilí nevidíte výsledky. 

Tipy, jak při dietě obelstít hlavu: 

  • Nesmýšlejte o novém způsobu stravování jako o dietě
  • Neupínejte se na výsledek, ale těšte se z menších pokroků
  • Nevyčítejte si prohřešky, netrestejte se hladovkou, neodměňujte se
  • Buďte sdílní - čím více lidí o dietě ví, tím silnější vůli zhubnout budete mít

Pokud před vás mozek postavil takovou bariéru, máte jedinou možnost: 

Přestaňte o dietě přemýšlet jako o stravovacím omezení. Nastavte takový režim, který budete praktikovat dlouhodobě, bude vás bavit, dovolí vám si zahřešit, nevyžaduje speciální suroviny a bez větších potíží ho dodržíte v restauraci, na cestách, u příbuzných i na dovolené. Stres z toho, co si můžete dopřát a co budete muset shazovat, ošálí mozek. Ten pak kvůli strachu z nedostatku úzkostlivě chrání každé kilo. Nepomůže ani detox nebo pravidelný pohyb. Dokud nenastane důvěra mezi člověkem a jeho myslí, cíle nedosáhnete. V krajním případě může podle této studie nadváha nebo obezita narušit funkci mozku a utlumit jeho schopnost řídit procesy v těle. 

Zdroj: redakce, sciencedaily.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov

KAM DÁL: Odvrácená tvář hubnutí: hnilobný zápach z úst.