Dvořákova Stabat Mater, Má vlast na Vyšehradě i hudba z pohádek a večerníčků. Mimořádné koncerty Pražských symfoniků v nové sezóně

Dramaturg Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Martin Rudovský zve na mimořádné koncerty příští sezóny. Nebude chybět ani Kouzelná Rybovka Matěje Formana, netradiční Novoroční koncert plný jihoamerických rytmů či Bachovy Janovy pašije.

Rudovsky_Martin_webres_02_(c)_PetraHajska 1.jpg
  • Martin Rudovský (©Petra Hajská)

Novou sezónu zahájí Pražští symfonikové už tradičním koncertem ve Valdštejnské zahradě. Orchestr bude řídit dirigent Jan Kučera a na open air koncertě 30. srpna 2023 nabídnou hudbu Bedřicha Smetany, Giuseppe Verdiho, neapolské písně v podání mladého tenoristy Daniela Matouška i hudbu filmovou.

Začátek školního roku zpříjemní dětem hudba z večerníčků a pohádek. 4. září tak zazní v Obecním domě hudba z Krkonošských pohádek, večerníčků o Maxipsu Fíkovi a Bobu a Bobkovi, či seriálů Arabela, Návštěvníci, Pan Tau, či Cirkus Humberto .

Dalším tradičním mimořádným koncertem bude 28. října Koncert pro republiku, na němž zazní Smetanova Má vlast pod taktovkou šéfdirigenta Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Tomáše Braunera.

K mimořádným koncertům budou patřit i adventní a vánoční provedení Kouzelné Rybovky Matěje Formana, a to nejen v Kostele sv. Šimona a Judy, ale i v Obecním domě.

Program Novoročního koncertu tentokrát zajistí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Kasparem Zehnderem, kteří do Prahy přivezou temperamentní hudbu George Gershwina, Alberta Ginastery, Leonarda Bernsteina či Silvestre Revueltase.

Březen přinese Dvořákovu Stabat Mater i Bachovy Janovy pašije, začátek května bude patřitčeské filmové hudbě a v polovině května se uskuteční meditační nokturno s názvem Pod znějícími klenbami a na začátku třetí dekády května uskuteční zpěvák Ondřej Ruml s Pražskými symfoniky Poctu Petru Hapkovi.

V závěru sezóny 2023/24 zahraje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK na dalším open air koncertu, a sice na pražském Vyšehradě Smetanovu Mou vlast.

Více podrobností o mimořádných koncertech nadcházející sezóny prozradí dramaturg FOK Martin Rudovský v rozhovoru s Martinou Klausovou na Classic Praha v neděli 28. května v 16:30. Repríza je připravena na pondělí 29.5. v 11:30.

Úvodní foto: Vyšehrad (©Profimedia)

Podcast