Osm ředitelů ČEZ si loni vydělalo 135 milionů korun

2013
CEZ
Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Osm členů představenstva energetické společnosti ČEZ si loni vydělalo 135 milionů korun. Nejvíce, 35 milionů korun, dostal šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš. Údaje vyplývají ze zprávy zveřejněné na webu společnosti.

Celkový příjem člena představenstva firmy se člení na pevnou a pohyblivou složku. Pohyblivá složka vychází z plnění ukazatelů výkonnosti, které stanovuje a vyhodnocuje dozorčí rada. Nárok na plnou výši pohyblivé složky za loňský rok mají podle zprávy podniku všichni členové představenstva. Nejvíce dostal generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

  • Generální ředitel Daniel Beneš: 35,2 mil. Kč [meziročně +1%]
  • Ředitel divize finance: Martin Novák: 20,4 mil. Kč
  • Pavel Cyrani, ředitel sekce obchodu a strategie: 20,1 mil. Kč
  • Ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač: 16,2 mil. Kč.
  • Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika: 14,6 mil. Kč
  • Ředitelka sekce správa Michaela Chaloupková: 14,5 mil. Kč

Nejnižší díl, 12,7 milionu korun, připadl Janu Kalinovi, který je služebně nejmladší. Do funkce člena představenstva nastoupil během roku 2021 a nahradil Ladislav Štěpánka. I ten ještě loni dostal odměnu ve výši 1,6 milionu korun.

Na otázku redakce Blesk.cz, zda považuje příjmy představenstva ČEZ za adekvátní, odpověděl Daniel Beneš letos v březnu tak, že je to téma k diskuzi. V minulých letech se odměny ředitele ČEZ pohybovaly i v řádu stovek milionů korun za rok. Podle Beneše v porovnání s ostatními energetickými firmami v Evropě ale jsou podle něj manažeři ČEZ placeni „spíše méně“.

Zisk skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí propadl o 60 procent

„Když kterýkoliv člen představenstva ČEZ dostane nabídku z německé nebo jiné evropské energetické firmy, je to víc peněz. To, jestli ta částka je ospravedlnitelná nebo mravná, to je individuální názor každého,“ uvedl s tím, že výše odměny je v ČEZ zastropovaná a rozhoduje o ní dozorčí rada.

ČEZ potvrdil dividendu 117 korun

Firma včera [25.5.] zároveň pro akcionáře zveřejnila pozvánku na schůzi valné hromady, která se uskuteční v pondělí 26. června v Praze. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Na dividendách společnost navrhuje rozdělit 63 miliard korun. To je 80 procent z loňského očištěného zisku. Výplata na akcii by tak měla činit 117 korun. Což pro stát znamená příjem 44 miliard Kč. Podle premiéra Petra Fialy [ODS] vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům a na konsolidaci státních financí.

„Návrh dividendy je očekávaných 117 korun na jednu akcii. To odpovídá hrubému výnosu +11,3 procenta. Rozhodný den pro dividendu je 30. června 2023, takže si investoři mohou koupit akcie s právem na distribuci zisku z minulého roku ještě ve středu 28. června 2023. To je poslední den obchodování s právem na tuto dividendu, tedy dva dny po konání valné hromady a po očekávaném schválení dividendy,“ uvedl ekonom Komerční banky Bohumil Trampota s tím, že výplata začne 1. srpna 2023.

Akcie ČEZ v souvislosti s oznámením valné hromady po nedávném propadu kvůli legislativním změnám vlády posilovaly. Obchodování zakončily na +2,23 procenta [1 056 CZK] a tvořily 75 procent celkového objemu obchodu na pražské Burze cenných papírů. Cena v jednu chvíli vystřelila až o téměř šest procent.

Vláda opět předvádí tržní veletoče. Akcie ČEZ letí dolů

Panika, kterou minulý týden odstartovalo vládní schválení novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, se pravděpodobně uklidnila a investoři využili poklesu ceny k nákupu,“ doplnil Trampota, který upozornil, že agenda valné hromady neobsahuje body týkající se restrukturalizace ČEZ.

ČEZ vypsal tendr na nové generátory za miliardy

ČEZ včera také oznámil výběrové řízení na dodávku nových generátorů pro Jadernou elektrárnu Temelín [JET]. Generátory chce ČEZ v Temelíně měnit mezi roky 2028 až 2030. Do zakázky v hodnotě jednotek miliard korun se mohou firmy hlásit do 9. června. Současné generátory jsou v provozu od spuštění elektrárny v roce 2000. Jejich dosavadní výroba přes 293 TWh bezemisní elektřiny odpovídá téměř pětileté spotřebě celé České republiky.

„Elektrárnu chceme provozovat minimálně šedesát let. Generátory budeme měnit v polovině této periody, přičemž jejich životnost budeme požadovat čtyřicet let,“ uvedl ředitel JET Jan Kruml.

Stávající generátory v JE Temelín jsou s možným výkonem 1125 MWe největší generátory v Česku. Vyrobeny byly v Plzni a jde o jediné dva svého druhu v zemi. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina. Celková hmotnost rotoru generátoru je 90 tun, dlouhý je více než 14 metrů.

ČEZ změnil dodavatele jaderného paliva pro JE Temelín

Generátory jsou jednodílný výkovek, v němž je uloženo rotorové vinutí tvořené z dutých měděných vodičů. Toto vinutí je za provozu napájeno stejnosměrným budícím proudem. Proud v rotoru vytváří dvoupólové elektromagnetické pole. Tímto dvoupólovým magnetem parní turbína otáčí rychlostí 3000 otáček/minutu uvnitř statorového třífázového vinutí. Vlivem elektromagnetické indukce vzniká ve statorovém vinutí střídavý elektrický proud. A ten je pomocí fázových vývodů přes zapouzdřené vodiče, generátorový vypínač a blokové transformátory vyváděn do elektrizační soustavy.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Jdyž je to statní podník,proč vláda neudělala strop výdělkům? je to hanba ,že někteři si žijou absolutně nad poměry a miliónum lidém se o takových penězích ani nezdálo

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here