Divadlo na Jezerce se připravuje na léto

Divadlo na Jezerce připravilo pro diváky novou divadelní hru Mnoho povyku pro lajk, která se objeví také v programu letních inscenací divadla plánovaných pro diváky hned několika letních scén.

Závěr května se nesl v Divadle na Jezerce ve znamení příprav nové divadelní hry. Výjimečná byla i tím, že divadlo jí oslavovalo svou jubilejní 50. premiéru. Hra pochází od Matěje Balcara, který ji také režíroval. Název Mnoho povyku pro lajk odkazuje na současné opanování mnoha lidských životů populárními sociálními sítěmi. Více se však nová inscenace zabývá střetem názorů a životů vůbec dvou generací, osmdesátiletého Alfonse a jeho vnuka Alexe.

Hlavní role je zajímavou hereckou příležitostí pro Jana Vlasáka, který dokáže skvěle rozehrát situace i v textu současného mladého autora. Vnuka Alexe hraje Martin Leták. V dalším obsazení uvidí diváci Daniela Švába, Johanu Jedličkovou, Kláru Jandovou, Jiřinu Daňhelovou a Vandu Chaloupkovou.

Novinka obohatí nabídku inscenací Divadla na Jezerce nejenom na domovské scéně, ale také na pódiích letních scén. Jedna z nich se nachází v Chodovské tvrzi, další na zámku v Dobřichovicích, divadlo zahraje také v Plané nad Lužnicí a rovněž v Brně na Kraví hoře na Letní scéně Divadla Bolka Polívky.

Nabídka titulů pro léto je bohatá. Hra Manželské vraždění se komediálním způsobem dívá na soužití muže a ženy. Čechovovsky laděná komedie Takový žertík uvedená v české premiéře Divadlem Na Jezerce byla v Paříži dokonce vyhlášena hrou roku. Další inscenace, kterou mohou shlédnout diváci na letních scénách, je Pánský klub. Tato komedie o eroticky závislých mužích je zároveň terapií, zvlášť pro ty, kteří si myslí, že žádnou terapii nepotřebují. Diváky rovněž pobaví komediální hra Občan první jakosti, která ukáže, kam až může vést lidská blbost. Titul Naprostí cizinci se pak zabývá tím, jak se moderní technologie podílí na tom, jak i u dobrých známých může dojít k velkému odcizení.

Foto: Profimedia, ČTK (z inscenace Mnoho povyku pro lajk)

Podcast