Mirošov má novou radnici! Rekonstrukce vyšla na téměř 30 milionů korun - FOTKY

26.05.2023 10:10

Mirošov na Rokycansku má novou dominantu města. Radnice na náměstí Míru prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Budova postavená v roce 1883 v klasicistním slohu dostala zbrusu nový kabát. Prozkoumat novou radnici můžete v rámci slavnostního otevření!

nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (3)
nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (3)nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (1)nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (2)nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (4)nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (5)stará radnice Mirošov_0523_město Mirošov (1)nová radnice Mirošov_0523_město Mirošov (6)

Při rekonstrukci byla provedena výměna veškerých vnitřních rozvodů sítí, výměna stropů a střešní krytiny, vestavba osobního výtahu s novým schodištěm, výměna způsobu vytápění z akumulačních kamen na rozvod teplovodního vytápění pomocí tepelného čerpadla, zateplení budovy včetně nové fasády, výměna oken, dveří, veškerého sociálního zázemí pro veřejnost i zaměstnance. „Cílem naší rekonstrukce bylo nejen zlepšit stavebně technický stav budovy, který byl již na hranici životnosti, ale zpříjemnit prostředí pro veřejnost a naše zaměstnance,“ řekl starosta města Vlastimil Sýkora.

Rekonstrukcí vznikla i nová obřadní síň. „Ve třetím nadzemním patře vznikla půdní vestavba s neobvyklou obřadní síní s přípravnou, zasedací místnost a technické zázemí budovy. Obřadní síň má netradiční osvětlení střešními okny. Obnovené kruhové okno v severním štítu je z vnitřní strany kryto podsvícenou vitráží,“ řekl za projektanty přestavby Miroslav Jaroš. „Věřím, že naši novou reprezentativní obřadní síň využijí nejen mirošovští pro vstup do manželství,“ dodal starosta.

Rekonstrukce za téměř 30 milionů korun trvala 15 měsíců. „Celkové náklady na rekonstrukci byly 23,7 milionu korun + DPH, z toho dotace Státního fondu životního prostředí na zateplení činila 2,5 milionu korun a dotace z Ministerstva pro místní rozvoj byla 1,1 milionu korun na bezbariérové úpravy, včetně vestavby osobního výtahu,“ upřesnil Vlastimil Sýkora.

„Samotná stavba byla dokončena v prosinci 2022, v letošním roce probíhalo vybavení úřadu a na konci května se úředníci stěhují zpět na radnici,“ uvedl Vlastimil Sýkora. Provoz úřadu na náměstí Míru bude plně obnoven v úterý 30. května. V přízemí nové radnice budou kanceláře nejvíce využívané občany – podatelna s pokladnou, stavební a matriční úřad a zázemí pro čekající klienty úřadu. V druhém patře jsou kanceláře vedení města a ekonomické agendy.

Zájemci si novou budovu úřadu mohou prohlédnout v pondělí 29. května od 14 do 18 hodin. Zrekonstruovanou radnici přihlásilo město do jubilejního ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Informovali jsme zde.

Radnice před rekonstrukcí. Podívejte se do fotogalerie, jak vypadá radnice dnes.

Foto město Mirošov

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24