Pražská plynárenská zlevňuje. Sníží ceny elektřiny, později i zemního plynu

Cena elektřiny a plynu na energetickém trhu se konsolidují

Cena elektřiny a plynu na energetickém trhu se konsolidují Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Pražská plynárenská od 1. června sníží prodejní cenu elektřiny a od 1. července prodejní cenu zemního plynu. Zlevňování potvrdil mluvčí firmy Miroslav Vránek. V letošním roce je to druhé snížení cen, první platí od května. Firma však předtím několikrát výrazně zdražovala, důvodem byly rostoucí ceny energií na trhu. V předchozích týdnech a měsících zlevňovali i další velcí dodavatelé.

U elektřiny to bude v základním ceníku Bez závazků v průměru o 19 procent. A u plynu činí pokles v průměru 23 procent u základního ceníku Standard. Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou, zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Kolika zákazníků se zlevnění bude týkat, společnost neuvedla.

Dodavatelé elektřiny zlevňují

Velkoobchodní ceny umožnily části dodavatelů elektřiny už poněkolikáté upravovat ceníky směrem dolů. Trend může podle analytiků pokračovat i v budoucnu. Už dnes si přitom zákazníci u mnohých dodavatelů mohou zajistit neoficiální, výhodnější tarify, stačí o ně požádat stejně jako třeba u mobilních operátorů. Kdo nabízí nejnižší ceny na trhu se dočtete zde.

Podle firmy domácnost v bytě, která využívá elektřinu na svícení, vaření a provoz běžných spotřebičů při spotřebě 2,5 megawatthodiny (MWh) za rok ušetří ročně asi 2900 korun. Domácnost v bytě s odběrem zemního plynu na vaření a ohřev vody s roční spotřebou kolem čtyř MWh ušetří asi 2700 korun a domácnost, která využívá plyn i na topení až 7400 korun.

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízela novým zákazníkům tarify s cenami vycházející z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok 6050 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3025 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Pokles cen energií na trzích ale opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů, ceny energií pod vládou stanovenými limity nabízí nyní většina velkých dodavatelů.