Smlouva: Odstoupení od kupní smlouvy - Vzor ke stažení

Vzor: Odstoupení od kupní smlouvy

Vzor: Odstoupení od kupní smlouvy Zdroj: Grafika E15

Smluvní strana je oprávněna primárně odstoupit od smlouvy v případech, které smlouva uvádí, a dále také z důvodů daných zákonem. Tyto mohou být různé, obecně však lze od smlouvy odstoupit v případě, že došlo  k jejímu podstatnému porušení. Je však třeba rozlišovat o jakou smlouvu se jedná a zdali je uzavřena mezi podnikateli, nebo mezi podnikatelem a spotřebitelem.

Vzor je připraven jako obecné odstoupení od kupní smlouvy na základě důvodu uvedeného ve smlouvě.

V případě kupní smlouvy, tak může třeba spotřebitel, který zakoupí zboží od podnikatele mimo obchodní prostory, odstoupit bez od smlouvy bez udání důvodů, a to ve lhůtě 14ti dnů od převzetí zboží.

Je důležité také upozornit, že odstoupení není výpověď. V případě odstoupení tak smluvní vztah zaniká od svého počátku a smluvní strany jsou povinny vrátit plnění které si poskytly. V případě kupní smlouvy, tak bude třeba, aby kupující vrátil prodávajícímu předmět koupě a aby prodávající vrátil kupujícímu kupní cenu.

Vzhledem k tomu, že odstoupení může vyžadovat v některých případech poměrně komplexní posouzení celé věci, je vhodné se obrátit s vyhodnocením situace na advokáta, který doporučí další postup.

Stáhnout: Odstoupení od kupní smlouvy – vzor dokumentu >>>

Upozorňujeme, že jde o obecný a základní vzor dokumentu, který musí být pro použití v konkrétním případě dále upraven. Autoři nepřebírají žádnou odpovědnost za chybné využití těchto vzorů.

Tento vzor smlouvy pro Vás připravila advokátní kancelář FORLEX s.r.o. (LinkedIn společnosti), poskytující poradenství na nejvyšší úrovni v oblasti obchodních vztahů v České republice i v zahraničí.

 [Jméno a příjmení prodávajícího]

[adresa]

Doporučeně s dodejkou

V _________________ dne _________________

Odstoupení od kupní smlouvy

 

Vážení/Vážený pane/paní,

obracím se na Vás ve věci Kupní Smlouvy č. _______________, uzavřené dne _______________ („Smlouva“), mezi mnou, jakožto kupujícím, a Vámi, jakožto prodávajícím.

Předmětem Smlouvy je koupě ______________________________________________ („Předmět koupě“).

 

Dne _______________ došlo k podstatnému porušení Smlouvy, které spočívá v ________________________.

[nebo]

Dle čl. ____________ Smlouvy je kupující oprávněn odstoupit od Smlouvy v případě, že ______________.

 S ohledem na výše uvedené tímto v souladu s čl. _____________ Smlouvy / se zákonem odstupuji od Smlouvy, a to s účinností ke dni doručení tohoto odstoupení.

Společně s tímto odstoupením Vám rovněž zasílám Předmět koupě.

Vzhledem k tomu, tímto rovněž žádám o vrácení kupní ceny Předmětu koupě ve výši ________________ Kč, a to na účet č. ________________/___________, vedený u _______________________, nejpozději do ___________ dnů ode dne doručení tohoto odstoupení.

S pozdravem

________________________________________

[doplňte jméno a příjmení kupujícího]