fbpx

Bellingcat: Světová špička v investigativní novinařině 2 fotografie
Elliott Higgins. (zdroj: Shutterstock)

Bojují proti reálným bondovským záporákům a jejich tajemství odhalují z obýváku

Zveřejněno: 26. 5. 2023

V době dezinformací, posilující krajní pravice a autoritářských režimů hrají velkou roli nezávislé organizace ověřující fakta, která jsou zásadní pro potlačování podobných patologických jevů. Bellingcat, renomovaný kolektiv investigativních novinářů, se stal významnou silou v boji proti diktaturám, teroristům a neonacistům, ale taky aktivisty za sociální spravedlnost. 

Jak to všechno začalo?

Bellingcat založil Brit Elliott Higgins, bývalý finanční analytik, tehdy otec v domácnosti. Dnes je považován za jednu z klíčových postav investigativního novinářství.

 Higginse vždy zajímala mezinárodní politika,  zvláště ozbrojené konflikty. Kvůli tomuhle koníčku v roce 2012 začal psát blog Brown Moses, kde popisoval dění občanské války v Sýrii. Prokázal používání kazetových bomb v konfliktu, přestože měl nulové vojenské vzdělání, čímž ohromil zpravodajské agentury. Higginsův přístup ke zpravodajství je výjimečný tím, že se spoléhal víc na tvrdá data než na zdroje. Má obrovský talent analyzovat open source data, tedy veřejně dostupné informace.  

Blog byl natolik úspěšný, že se Higgins rozhodl založit projekt, kde by podobným přístupem analyzoval události na celém světě. V roce 2014 tak odstartoval projekt Bellingcat. Název Higgins vybral podle idiomu „belling the cat“ (zvonit na kočku) – pochází ze středověké pohádky o myších, které řeší, jak zneškodnit kočku. Jednu z nich napadne, že  kočce zavěsí na krk zvonek, aby slyšely, kdy se je chystá lovit. Všem myším se sice nápad líbil, ale žádná z nich nebyla ochotná to udělat. 

Bellingcat se vůči vzestupu extrémistů snaží bojovat důkladnou analýzou online komunit, sociálních sítí i šetřeními v terénu. Tím, že odhaluje síťování a aktivity extremistických skupin, přispívá také k prevenci teroristických útoků a identifikaci pachatelů.

Paralela k reálnému životu zní: každému se líbí nápad, že si pěkně posvítíme na padouchy (kromě padouchů), ale jen v Bellingcat se nebáli ho uskutečnit.

Z dobrovolníků profesionálové

Přestože na projektu zpočátku pracovalo jen několik dobrovolníků, Bellingcat dnes tvoří skupina specializovaných analytiků, výzkumníků a novinářů. Kladou důraz na transparentnost postupů – v článcích popisují, jak se k informacím dostali, a jejich texty lehce připomínají postmoderního Sherlocka Holmese. Bellingcat také spolupracuje s veřejností – rekrutuje tzv. „Občanské novináře“ (tj. neprofesionální žurnalisty) ze všech koutů světa, kteří týmu pomáhají informace získávat.

Bellingcat používá jako hlavní nástroj k hledání a ověřování  informací  OSINT - Open Source Intelligence. Výzkumník OSINT používá pouze volně dostupné zdroje, i když způsobem, který si ve výsledku  téměř  nezadá s hackerem. Mezi nástroje OSINT patří rozbor veřejně dostupných dat ze satelitů, tracking dopravy, mapování digitální stopy různých osob i firem, příspěvky na sociálních sítích, digitální forenzní analýzu a nahlížení do oficiální úřední dokumentace. Rádi obsedantně hledají důkazy. 

A co od roku 2014 v Bellingcat všechno dokázali? Reportáže píšou z celého světa, mezi ty nejznámější patří například odhalení aktivity ruské kontrarozvědky, což by mělo být spíš úkolem oficiálních státních informačních služeb než neziskové organizace. Na Rusko měli spadeno ještě předtím, než začala válka na Ukrajině. Dokázali například zjistit identitu agentů GRU (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie – ruská tajná služba), kteří způsobili výbuch skladu ve Vrběticích a otrávili Skripala a jeho dceru. 

bellingcat

My jsme Bellingcat. Kniha, kterou Eliott Higgins vydal v roce 2021. Prý se čte jako thrilller. (zdroj: ISBNDb)


Jejich chapadla dosahují až do Čech a Slovenska. Informovali o výbuchu ve Vrběticích nebo o únosu Babiše mladšího na Krym jeho otcem, kdy pracovali s českou organizací Houpací Osel. Spolupracovali také s novináři z týdeníku Respekt, kteří pomáhali Bellingcatu s odhalením identity jednoho z agentů, zapletených do kauzy Skripal.

Napsali reportáž o slovenském antisemitovi a konspirátorovi Danym Kollárovi, který na začátku pandemie říkal, že covid neexistuje, pak názor změnil na to, že: „Covid je bílá genocida.“

V týlu nepřítele

Bellingcat vstupuje do sfér krajně pravicového extremismu, který posiluje po celém světě. V USA  se odehrávají masové střelby, v Rusku kruté útoky vůči LGBT podporované církvi, na Ukrajině se pořádají obří neonacistické black metalové festivaly. Popisují také situaci v Belgii, v Řecku, v Arménii, Chorvatsku, Srbsku, Maďarsku, v Itáli – všude tam, kde vesele kvete krajní pravice nebo její modernější verze alt-right. Mimochodem, podle Bellingat Rusko některé tyto krajně pravicové proudy z dálky podporuje.

Bellingcat chce tlumit a mapovat vzestup extrémistů tím, že provádí důkladnou analýzu online komunit, sociálních sítí a někdy i šetření v terénu. Tím, že odhaluje síťování a aktivity extremistických skupin, přispívá také k prevenci teroristických útoků a identifikaci pachatelů.

K činnosti Bellingat můžete jako občanský novinář, open - source výzkumník, digitální detektiv nebo dobrovolník přispět i vy. Stačí, když se stanete svědky nějaké události zásadní pro světové dění.

foto: Shutterstock, ISBNDb, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...