Hostující fanoušek jako nepřítel a riziko? Chování se dramaticky změnilo, ale sektory ne

26. květen 2023
Tribuna

Byla to pro český fotbal v lecčems průlomová sezona. A možná nejvíc v ohledu práce s fanoušky. I díky tomu Sparta a Slavia překonávají rekord v návštěvnosti samostatné české ligy. Konečně se řeší excesy pořadatelů. A FAČR i LFA s fanoušky vytvořili pracovnî skupinu pro zlepšení podmínek diváků v hostujících sektorech.  Asi nejviditelnější aktivitou ze strany žurnalistů byla soukromá iniciativa redaktora Radiožurnálu Sport Jaroslava Plašila, hosta nového dílu Tribuny.

Rozhlasový kolega obrážel hostující sektory a na sociálních sítích publikoval své reporty, jak to kde vypadá. Činil tak přitom ve svém volném čase. A to i proto, že fanouškovské skupiny bývají vůči autoritám i novinářům poměrně obezřetné, až nedůvěřivé. Chtěl jsem to opravdu zažít jako fanoušek včetně cesty na zápas, i fanoušek jezdí ve volném čase a dává ho do fotbalu, nechtěl jsem v tom být jiný, přidává zároveň Plašil.

Jaroslav Plašil

Pověst fotbalových fanoušků u široké veřejnosti nebývá příliš lichotivá - i kvůli historicky často schématickému vyobrazování v médiích. Dobře vím, co tam chodí za fanoušky a za lidi, co celá návštěva venkovního sektoru obnáší. A na druhé straně jsem často slýchával z různých směrů označení fanoušků, která nebyla úplně lichotivá, že jsou to lidé, kteří dělávají problémy, poznamenává Plašil.

A jak je to tedy doopravdy s chováním fanoušků? Ohromně se změnilo oproti tomu, co se dělo v 90. letech. To se vůbec nedá srovnat. Tehdy to byla doba, kdy si mohl dělat každý, co chtěl, tehdy to i bylo poměrně nebezpečné. Ale musím říct, že jsem byl ohromně překvapen, že na některých místech se sektory příliš nezměnily, netěší redaktora Radiožurnálu Sport. Když se v tuto chvíli podívám do Evropy, protože to docela sleduji, troufám si říct, že je Česko jedno z nejbezpečnějších míst na sledování fotbalového zápasu.

Plašil přesto souhlasí s myšlenkou, že ze strany fanoušků jsou výjezdy do sektoru hostů často poměrně masochistická záležitost. Fanoušci dostávají dost brzo najevo, že jsou zdrojem nebezpečí nebo možným rizikem. Léta tu panoval názor, že fanoušek hostujícího týmu je náš nepřítel. Což je velká chyba. Něco takového by se v rozumných mezích mělo objevovat na sportovním poli, ale ne na tribunách. Tam by přece měla převládat logika, aby fanoušek přijel na stadion znovu, u nás je to parádní a člověk tam něco zažije, nechápe.

Proč by neměl být fanoušek hostů brán automaticky jako nepřítel? Jak se změnilo vnímání a chování fotbalových fanoušků? Poslechněte si novou Tribunu s redaktorem Radiožurnálu Sport Jaroslavem Plašilem.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.