HK ČR si zvolí nového prezidenta. Buď Pecinu, nebo Zajíčka

234
HK_CR
Foto: Redakce FinTag.cz

Někdejší předseda ÚOHS a ministr vnitra Martin Pecina a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček kandidují na nového prezidenta Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Současný prezident HK ČR Vladimír Dlouhý se rozhodl nekandidovat.

Kdo povede Komoru, bude známo již příští středu [31.5.]. Rozhodne o tom 300 delegátů z řad živnostníků, malých i velkých podniků ze všech odvětví a regionů v pražském kongresovém centru O2 universum. Delegáti zároveň vyberou ze sedmi kandidátů nové viceprezidenty.

Prezidium HK ČR tvoří pětice viceprezidentů. Vedle současných viceprezidentů Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzy, Michala Štefla a Zdeňka Zajíčka do něj nově kandidují předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková. Dále předseda komorové Sekce hospodářské politiky Filip Dvořák a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

„Sněm bude hlasovat také o rozšíření prezidia. Pokud návrh podnikatelů schválí Vláda ČR, šestý člen prezidia bude dodatečně kooptován,“ uvedla HK ČR.

Martin Pecina vs. Zdeněk Zajíček

Na prezidenta HK ČR navrhli zástupci firem a živnostníci sdruženi v Krajské hospodářské komoře Moravskoslezského kraje Martina Pecinu. Ten v minulosti působil jako náměstek ministra pro hutnictví, hornictví a energetiku na ministerstvu průmyslu a obchodu. Později byl ministrem vnitra ve dvou úřednických vládách. Pod jeho vedením vznikla energetická koncepce ČR. V současnosti působí ve skupině VCL GROUP jako předseda představenstva skupiny. Přímo řídí VAE CONTROLS. Je honorárním konzulem Turecké republiky v Ostravě.

Vymývání mozků nám škodí vůbec nejvíc, říká Martin Pecina

Kandidátem na prezidenta Hospodářské komory ČR bude také Zdeněk Zajíček. Ten pracoval jako náměstek ministra vnitra, ministryně spravedlnosti a ministra financí. Zasadil se o prosazování e-governmentu. Se svým týmem je tvůrcem Czech Pointu nebo datových schránek. V současnosti působí jako advokát a viceprezident HK ČR. Na prezidenta ho navrhli podnikatelé sdružení v ICT Unii, jíž je prezident. V primárkách získal podporu Profesní unie Služby pro podnikání a ostatní a Hospodářské komory hl. m. Prahy a několika krajských hospodářských komor.

„Pokud Zajíček v něčem opravdu velice vyniká, tak je to kumulace funkcí se střetem zájmů,“ uvedl pro FinTag.cz nejmenovaný vysoce postavený představitel subjektu, který sdružuje české firmy.

Zároveň poukázal na to, že Zajíček se k funkcím dostává zejména jako místopředseda a předseda oblastního sdružení ODS. Sám Zajíček uvedl, že pokud uspěje ve volbě na šéfa HK ČR, vzdá se svých politických funkcí.

I Martin Pecina má politickou minulost. Byl aktivním a významným členem ČSSD. Následně už bez stranické příslušnosti neúspěšně kandidoval v roce 2013 ve sněmovních volbách za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI [SPOZ]. Ve Sněmovně jako poslanec ale působil už dříve jako člen ČSSD. Funkci poslance složil poté, kdy odešel z ČSSD.

„O návratu do politiky neuvažuji. Už kvůli tomu, že bych kvůli tomu musel opustit podnikání. A nevím, co bych dělal se svými firmami. Převádět je na manželku, jako to třeba udělal Marian Jurečka, se mi nechce. A zakládat svěřenský fond, jako to udělal Andrej Babiš, také ne,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz.

O Sněmu HK ČR

Sněm je nejvyšším orgánem HK ČR, schází se jednou za rok. Do čela podnikatelské samosprávy podnikatelé zvolili Vladimíra Dlouhého třikrát, jako prezident podnikatelů působí od roku 2014. Prezidium a další orgány HK ČR volí sněm složený ze dvou sněmoven:

  • Všeobecnou sněmovnou, kterou tvoří zástupci regionálních komor.
  • Sněmovnou společenstev. V ní zasedají zástupci profesních asociací, unií, svazů, klastrů a řemeslných cechů.

Každý delegát má jeden hlas, všechny hlasy jsou si rovny. Kandidát musí získat nadpoloviční počet platných hlasů. Do všech orgánů Hospodářské komory může být zvolen kterýkoli člen Hospodářské komory – člen představenstva nebo jednatel firmy i osoba samostatně výdělečně činná.

Hospodářská komora není státní institucí. Je podnikatelskou samosprávou, podnikatelé si ji řídí sami. Sdružuje živnostníky, malé, střední i pro tuzemskou ekonomiku strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů. Působí v 73 městech a ve spolupráci s partnery provozuje také čtyři asistenční kanceláře v Srbsku, Kazachstánu, Moldavsku a Mongolsku. Je součástí evropské i celosvětové sítě obchodních a průmyslových komor, spolupracuje s komorami ve 120 zemích.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here