Když Ritchie zvážní, Diesel ztratí mimiku. A Jodorowsky promění výkaly ve zlato

26. květen 2023

Psychomagická seance Čelistí se zvrhla v cestu snovou krajinou plnou andělů smrti, modrých chobotnic, hvězd s oteklými obličeji a klaunů, kteří rozdávají dětem kouzelný bílý prášek. Bavili se všichni, i muž, který stál v cestě. Jmenoval se František (Dobrota) a svíral v ruce pivní Kriegel.

Do kin po desáté vjíždí série Rychle a zběsile. Specialista na výrobu vozidel s pivním pohonem Tomáš ovšem musel nerad konstatovat, že se automobilovému blockbusteru poněkud rozkutálely oktany. Energie a nápadů ubývá podobně jako mimiky v odulém obličeji Vina Diesela. „Převládá pocit, že by měli někde zaparkovat. Řídili už úplně všude,“ tahá za ruční brzdu Tomáš.

Vyšší rychlost naopak zařadil Guy Ritchie, který přestal zběsile škubat volantem a sebejistě křižuje Afghánistánem ve válečném survivalu The Covenant. „Guy Ritchie na sedativech. A je to pochvala. Těch postmoderních výstřelků a montáží je tam pomálu,“ zastřeluje se Vít, který naštěstí nikdy nenarukoval. Panuje shoda, že přes určité akční licence a chlapácké pózy anglický tvůrce zasáhl cíl napínavé válečné podívané.

Chilský šaman, guru, básník, heretik a ezoterik Alejandro Jodorowsky vykládá taroty v rámci právě probíhající filmové přehlídky. Když nejde Svatá hora k Čelistem, musí přijít Čelisti ke Svaté hoře. „Proud čistý imaginace, modrý chobotnice ukrytý v Ježíšově vředu na krku, mystický buddhistický zbraně, scény, kdy se Kristovi exkrementy mění ve zlato. Je to opravdu krásný,“ rozplývá se amatérský alchymista Aleš nad mistrovými recepturami, které nestárnou.

Proč se v Cannes vyplatí chodit na mongolské a čínské filmy? Jaké tělesné tresty by měly postihnout policisty, kteří dělají z obětí znásilnění podezřelé? Je rychlý a zběsilý Louis Leterrier spíše režisér, nebo foxteriér? Jezdí Jason Momoa na vodu, nebo Diesel? Jak dobrou mušku mají členové Tálibánu? A líbil by se Františku Krieglovi film Cool Girl?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.