Elon Musk bude moci lidem implantovat čipy. Vláda mu dala zelenou

Společnost Neuralink Elona Muska získala v USA souhlas vládní agentury FDA. Může zahájit klinické testy na lidech. Elektronické implantáty schopné převádět biologické signály na digitální informace budou implantovány do mozků dobrovolníků, jak píše server The Verge.

Elon Musk a celý tým společnosti Neuralink na tuto zprávu dlouho čekali. FDA, neboli americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, konečně vydal oficiální souhlas se zahájením klinických zkoušek na lidech. Jedná se o skutečný průlom ve výzkumu rozhraní mozek-počítač.

Proč chce Elon Musk implantovat lidem čipy?

Společnost Neuralink, v jejímž čele stojí Elon Musk, chce lidem do mozku implantovat čipy, nebo spíše elektronické implantáty. Za jakým účelem? Pro jistotu dva. První je čistě lékařský – takové čipy by mohly pozitivně ovlivnit život ochrnutých lidí nebo pacientů, kterým byly amputovány končetiny.

Mluvíme o potenciálně velmi rychlém zpracování informací a schopnosti přesně ovládat protézy myšlenkou nebo přímo řídit elektronická zařízení, jako jsou notebooky nebo chytré telefony. Očekává se, že implantáty budou užitečné také při léčbě autismu, schizofrenie, obezity nebo hučení v uších a budou pomáhat při zotavování z depresí.

Druhý cíl není lékařský a ve skutečnosti by se dal rozdělit do několika prvků, ale všechny se zaměřují na schopnost počítače zpracovávat lidské myšlenky. Jedná se například o možnost rychlejšího psaní zpráv a pohodlnějšího používání přístrojů a v práci například o snadné a rychlé ovládání strojů. Příklady možných aplikací by se daly vlastně donekonečna množit a mnohé z nich znějí jako vystřižené přímo ze sci-fi literatury.

Testování na lidech – Elon Musk má zelenou

Společnost Neuralink byla založena v roce 2016, takže od zahájení činnosti po schválení k testování na lidech uplynula poměrně krátká doba. Vědci a inženýři na něm vyvíjeli čipy a související rozhraní a také je testovali na zvířatech (hlavně na opicích).

Testování na lidech je velkým krokem vpřed. Schválení proto nebylo uděleno okamžitě. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv měl obavy ohledně napájení implantátu (za to je zodpovědná lithiová baterie) a bezpečnosti (především v souvislosti s možnou migrací vodičů do jiných oblastí mozku a při odstraňování implantátu). Společnosti Neuralink se však podařilo agenturu přesvědčit, že rizika (pokud vůbec existují) jsou poměrně nízká.

Jedná se o první krok, kterým tato technologie jednou pomůže mnoha lidem. Zatím není známo, kdy klinické testy na lidech skutečně začnou. Ví se jen to, že mezi prvními dobrovolníky je i Elon Musk. O jeho důvěře ve vyvinutou technologii svědčí i jeho loňské prohlášení, v němž tvrdil, že by se nezdráhal implantovat implantáty Neuralink svým dětem.

Zdroj: redakce, theverge.com