Hlavní obsah

Čínský zmocněnec jednal s Lavrovem o Ukrajině. Ten mu děkoval za vyváženost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem jednal v Moskvě o možnostech a podmínkách ukončení války na Ukrajině čínský zmocněnec Li Chuej. Ze sídla ruské diplomacie odjel asi po půldruhé hodině, aniž by předstoupil před novináře a sdělil o jednání informace.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Čínský zmocněnec Li Chuej odchází z budovy ruského ministerstva zahraničí

Článek

Lavrov čínskému představiteli děkoval za „vyváženou pozici“ Číny. „Sergej Lavrov dal najevo vděk čínské straně za její vyváženou pozici ohledně ukrajinské krize, vysoce ocenil ochotu Pekingu hrát pozitivní roli v jejím řešení,“ stojí v krátkém prohlášení ruského ministerstva. Lavrov také zopakoval, že Moskva je ochotná jednat s Kyjevem, ten se tomu ale brání. Kyjev jednání podmiňuje stažením ruských vojsk z ukrajinských území.

Zvláštní čínský zmocněnec Li Chuej dorazil do Moskvy na závěr svého evropského turné, během nějž se pokoušel moderovat diskusi o ukončení války na Ukrajině jak přímo v napadené zemi, tak v Polsku, ve Francii, v Německu a v belgickém Bruselu.

Jak napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na západní představitele znalé obsahu jednání Li Chueje v metropolích napříč kontinentem, zvláštní čínský zmocněnec pro euroasijský region tlumočil jasný vzkaz: spojenci USA v Evropě by měli prosazovat svou (názorovou) autonomii a naléhat na okamžité zastavení palby.

Rusku by podle čínského zmocněnce měly být ponechány „ty části jeho menšího souseda (Ukrajiny), které nyní okupuje“, napsal WSJ s odvoláním na své zdroje. Odpovědí Li Chuejovi od evropských vyjednavačů mělo být ujištění, že se Evropa podpory Ukrajiny nezřekne.

Foto: Reuters

Čínský zmocněnec jednal s Lavrovem o Ukrajině

První zastávkou Li Chueje byla právě Ukrajina. Tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba po setkání zopakoval ukrajinský postoj a zdůraznil, že jeho země „nepřijme žádné návrhy, které by zahrnovaly ztrátu jejího území nebo zmrazení konfliktu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám