Návštěva prezidenta na Vysočině skončila na farmě v Kožichovicích

foto Prezident Petr Pavel obklopen dětmi po prohlídce Zemědělského družstva Hrotovice v rámci druhého dne návštěvy Kraje Vysočina, 26. května 2023 Hrotovice, Třebíčsko.

Kožichovice (Třebíčsko) - Prezident Petr Pavel se při návštěvě Vysočiny zajímal o školství, sport i ekologii a zemědělství. Dvoudenní návštěvu kraje ukončil dnes odpoledne na farmě v Kožichovicích na Třebíčsku. Na tiskové konferenci obecně popsal svoji návštěvu bez možnosti dotazů novinářů.

Po návštěvě zemědělského družstva v Hrotovicích a prohlídce kožichovické farmy, která v rozlehlých sklenících pěstuje rajčata, ocenil jejich propojení s ekologií. Jsou podle něho důkazem, že zemědělství provozované ve velkém nemusí být s ekologií v rozporu.

Na Vysočině dnes prezident navštívil také Jemnici. Čekaly ho stovky nadšených lidí. Hlava státu byla ve městě naposledy v roce 2010, když přijel Václav Klaus.

V okolí Telče se Pavel setkal se zástupci státního podniku Lesy ČR. "Byli jsme se podívat na lesy postižené kůrovcem," řekl Pavel. Jejich obnova podle něho bude chtít komplexní přístup včetně výchovy budoucích pracovníků v lesnictví a přípravy majitelů menších lesů. "Protože tam byly největší problémy, pokud jde o zvládání kůrovcové kalamity," řekl Pavel.

Návštěvu Vysočiny zahájil prezident s manželkou Evou ve čtvrtek v Pelhřimově ve škole, která se stará o vzdělávání dětí s mentálním postižením. V souvislosti s prohlídkou školy později uvedl, že podobných zařízeních, ve kterých se děti cítí dobře, by mělo být víc a že inkluze není ve sto procentech tím jediným správným řešením.

Část čtvrtečního programu strávil Pavel v Jihlavě. Obklopen stovkami příznivců, kteří mu přinášeli dárky třeba v podobě perníkového srdce s motorkou, běžel ve sportovním centru štafetový závod společně s několik regionálními politiky a žáky gymnázií. Večer v Horáckém divadle předal ocenění lidem, kteří loni zachránili lidský život.

Oficiální návštěvu prezidenta republiky zažil kraj naposledy před čtyřmi lety, když ho v červnu 2019 navštívil Pavlův předchůdce Miloš Zeman. V lednové prezidentské volbě Pavel na Vysočině porazil Andreje Babiše (ANO) ziskem více než 57 procent hlasů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď