Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2023 16:00
Čas čtení 2:51
Alena Julie Novotná

Co si pustit o víkendu: Renée Zellweger jako gay ikona na drogách a nadržený Chadwick Boseman tě pohltí na Netflixu

Co si pustit o víkendu: Renée Zellweger jako gay ikona na drogách a nadržený Chadwick Boseman tě pohltí na Netflixu
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY CO SI PUSTIT O VÍKENDU TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

I když je venku hezky, je úplně legit zůstat doma a zabavit se sledováním filmů. Aby sis nemusel*a ukrajovat z času pro sebe hledáním těch, které tě po pěti minutách nezačnou nudit, koukni na náš páteční výběr z VOD nabídky.

Teď už ti jenom zbývá pohodlně se usadit na gauč a nalít si něco studeného, podíváme se totiž do horkého léta 1927 v americkém Chicagu a skončíme rovnou na Bahamách. V těchto třech životopisných snímcích jsou kromě dramatických osudů slavných žen zachyceny proměny showbizu za posledních 100 let.

Doporučeno
Viděli jsme Malou mořskou vílu: Černí, bílí, spojme síly, ale nedělejme u toho vlny Viděli jsme Malou mořskou vílu: Černí, bílí, spojme síly, ale nedělejme u toho vlny 24. května 2023 11:00

Ma Rainey's Black Bottom (2020)

Jeden z posledních snímků milovaného Chadwicka Bosemana, za který byl posmrtně nominován na Oscara, je adaptací stejnojmenné divadelní hry inspirované skutečnými událostmi. Chadwick si v něm zahrál příliš ambiciózního trumpetistu Leveeho Greena, který touží po sólové kariéře. Zatím ale účinkuje v kapele Ma Rainey (fantastická Viola Davis si za svou úlohu též vysloužila oscarovou nominaci), vysoce uznávané bluesové zpěvačky, kterou nedávno nasmlouvali bílí producenti. Manažer Irvin (Jeremy Shamos) naplánoval nahrávání, na které Ma přijíždí pozdě a rozehrává se tak kromě hudby i nebezpečná partie. Napětí se dá krájet nejen mezi černochy a bělochy či v samotné kapele, ale také mezi Leveem, Ma Rainey a její milenkou Dussie Mae (Taylour Paige).

ma rainey's black bottom
Zdroj: Netflix/David Lee


Divadelní předloha jde z filmu cítit, většina děje se totiž odehrává prostřednictvím dialogů v nahrávacím studiu, ani na chvíli ale nenudí. Postupně budované napětí mezi brilantně odehranými (a velmi zpocenými) charaktery stupňuje také dynamická kamera a střih. Pokud miluješ napětí, blues, slovní souboje, estetiku dvacátých let minulého století anebo Chadwicka, neváhej a sleduj tenhle do detailu vychytaný hudební kousek na Netflixu.

Judy (2019)

Další ztvárnění reálné postavy v tomto případě přineslo herečce v hlavní roli vytoužené oscarové ovoce. Renée Zellweger představuje jednu z nejjasnějších muzikálových hvězd (a také ikonu gay komunity) Judy Garland. Životopisné drama začíná jedním z několika flashbacků nezletilé Judy při natáčení – v Česku nejspíš jejího nejznámějšího snímku – Čaroděje ze země Oz (1939). Dozvídáme se, jak ji nemilosrdný zábavní průmysl jedním dechem vytvořil a zničil. Její tělo a image kontroluje cholerický šéf studia MGM, kterému Judy její matka v podstatě „prodala“ přísnou smlouvou. 

Judy, Renée Zellweger
Zdroj: BBC Films


Garland již od dětství musela držet extrémní dietu (černá káva, vývar, cigarety) a fungovala pomocí amfetaminů (aby podávala intenzivní výkon) a barbiturátů (aby mohla spát). Se zneužíváním drog se pak logicky potýkala po zbytek svého života. Většina filmu se odehrává v roce 1969, dlouho po jejím rozkvětu v Hollywoodu. Na mizině a prakticky bez domova se táhne z jednoho mizerného vystoupení k druhému. Přinese jí nabídka na koncertování za oceánem již poněkud zašlou lásku publika?

Doporučeno
Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím Tahle role není pro starý: Jak Hollywood vymazává ženy a vede je k plastickým operacím 25. února 2023 15:00

Fascinující proměna Renée Zellweger tkví v tom, že se ani s pomocí make-upu a protetik přímo nestává Garland, není doslovná a nevytrácí se. Její výkon si rozhodně užiješ, Renée totiž dokázala zachytit něco mnohem esenciálnějšího než jen vizuální podobu: emocionální pravdu. A to je mezi životopisnými snímky nesmírně cenné. Mimořádné drama si můžeš přehrát v nabídce Netflixu.

Anna Nicole Smith: You Don't Know Me (2023)

Cestu k odvrácené straně slávy zakončíme dokumentární novinkou o Playmate, která v devadesátkách a na přelomu století plnila stránky bulváru takovou měrou, že přetekla až do Evropy. Nejspíš na ni nezapomněli ani mileniálové a mileniálky v Česku. Anna Nicole Smith, „obdivovaná miliony, milovaná hrstkou“, byla pro jedny ultimátní sexbombou, pro jiné zlatokopkou a pro další už jen ztrápenou skořápkou. Nicméně za jejího života bylo málo těch, kteří by neznali její jméno nebo tvář.

Anna Nicole Smith
Zdroj: Getty Images/Paul Harris


Klasický dokument mísí vyprávění s archivními záběry a dramatizacemi – od skromného dětství, neohrabaných začátků přes vrchol až do příliš hořkého konce v luxusním sídle na Bahamách. Snímek uvádí na pravou míru spoustu faktů o životě ženy, která si splnila „americký sen“, ale hlavně tě nechá nahlédnout pod pokličku showbyznysu.

Doporučeno
Succession si musíš odžít: Jeden z nejlepších televizních seriálů jde do finále. Půjdeme po něm všichni hromadně na terapii? Succession si musíš odžít: Jeden z nejlepších televizních seriálů jde do finále. Půjdeme po něm všichni hromadně na terapii? 26. května 2023 6:00


Kolotoč mediálních lží postupem času, zvyšujícími se dávkami prášků a utracenými miliony, začne roztáčet i sama Anna Nicole. Režisérka snímku vyzpovídala spoustu jejích blízkých, ale například i paparazzi fotografy, kteří popisují, jak to v branži chodí, proč Anna Nicole Smith fascinuje i po své smrti, a kteří objasní důvody, proč si některé dnešní celebrity tak úzkostně chrání své soukromí.

Nesedly ti dnešní tipy do nálady? Podívej se na předchozí články z rubriky Co si pustit o víkendu. Pravidelně pro tebe vybíráme pozoruhodné filmy a seriály z VOD platforem.

Pokud si Annu Nicole pamatuješ, dokument na Netflixu si nenech ujít, protože ti ukáže někdejší hvězdu bulváru v překvapivém světle. Jestli ti její jméno nic neříká, nejspíš si snímek na osobní rovině tolik neužiješ, ale můžeš na něj koukat jako na real-life tragédii o rozpadu hodnot a duševního zdraví pod náporem stresu, slávy a nečekaného bohatství. 

Domů
Sdílet
Diskuse