V některých částech Česka hrozí kvůli suchu nebezpečí požáru. Meteorologové vydali výstrahu

V severozápadní části Čech, včetně Prahy, hrozí kvůli suchu nebezpečí vzniku požárů. Deštivé počasí v dané oblasti meteorologové neočekávají ani v následujících dnech, proto jejich upozornění platí do odvolání, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Středočeský kraj už zakázal od páteční 12. hodiny do odvolání na rizikových místech v některých oblastech rozdělávat oheň. Jde například o lesy nebo okolí stohů sena či slámy.

Zákaz platí pro obce s rozšířenou působností Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Černošice, Mělník, Rakovník, Slaný a Kladno. „Vzhledem k rázu počasí předpokládáme, že se výstraha rozšíří i do dalších částí kraje,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

V souladu s nařízením kraje je celoplošně zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění takzvaných lampionů štěstí nebo používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení. Řidiči také nesmějí vjíždět motorovými vozidly na polní a lesní cesty, pokud nejde o vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování.

Výstraha v dalších krajích

Meteorologové rovněž upozornili na riziko požárů v Ústeckém a Karlovarském kraj, v severní polovině Plzeňského kraje, západní části Libereckého kraje, severozápadní části Středočeského kraje a v Praze.

„Nebezpečí vzniku požárů vzhledem k velkému půdnímu suchu a očekávanému převážně slunečnému počasí beze srážek,“ uvedli meteorologové.

Lidé by se podle nich proto měli vyvarovat jakýchkoliv aktivit, které by mohly být příčinou požáru. Ve volné přírodě by neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně by měli dodržovat místní vyhlášky a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.