Zemřel designér Jiří Jiroutek, autor legendárních komod na nožkách. Bylo mu 95 let

Ve středu 24. května zemřel v Praze designér Jiří Jiroutek. Bylo mu 95 let. Proslavil se jako autor sektorového barevného nábytku na nožkách v bruselském stylu, typického borovicového nábytku a mnoha dalších nábytkových sestav i solitérů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Designér Jiří Jiroutek

Designér Jiří Jiroutek se proslavil typickými komodami s barevnými zásuvkami | Foto: Dita Havránková | Zdroj: Nanovo

Jiroutek se narodil 30. ledna 1928 v Pardubicích. Server Paměť národa uvádí, že byl za války totálně nasazen v chemické továrně v blízkém Semtíně, po úrazu nohy v roce 1945 nastoupil do truhlářské dílny svého strýce a později našel podobné místo v Praze.

Do bytu se nevejde všechno, multifunkčnost je na škodu, tvrdí Schwestern a navrhují vestavěný nábytek

Číst článek

Během pobytu na vojně byla ale soukromá živnost, pro kterou dříve pracoval, znárodněna a včleněna do podniku Interiér Praha. Jiroutek tam nastoupil na pozici návrháře.

V roce 1954 stál u zrodu jedné z prvních sektorových kuchyní v Československu. Nakreslil také komodu U-453, která se na počátku 60. let stala velmi oblíbenou.

Český průkopník

Jako první český designér uplatnil v návrzích i ve výrobě barvy na nábytku, především černou, bílou, růžovou a šedou. Komoda s barevnými zásuvkami dodnes přitahuje české i zahraniční sběratele.

Na podzim roku 1968 se Jiroutek seznámil s Ingvarem Kampradem, který byl v Československu na obchodní cestě. Ten mu nabídl místo v centru své švédské firmy IKEA. Jiroutek v letech 1969 až 1972 navrhoval konstrukční řešení pro složení jednotlivých kusů nábytku k přepravě.

V poslední době se zabýval navrhováním studentského nábytku, opět v sektoru. Spolupracoval také s firmou Nanovo.

Eliška Radinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme