Ústavní činitelé hovořili o vztazích se sousedy, Ukrajině či Číně

foto Tisková konference po setkání nejvyšších ústavních činitelů, 31. května 2023, Pražský hrad, Praha. Zleva premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil, prezident Petr Pavel, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Praha - Nejvyšší ústavní činitelé se při dnešním setkání věnovali vztahům se sousedními státy, Ukrajině s ohledem na blížící se summit Severoatlantické aliance (NATO) a Číně a vztahu k Tchaj-wanu. Na tiskové konferenci to oznámil prezident Petr Pavel. Schůzky ke koordinaci zahraniční politiky se kromě předsedů vlády, Sněmovny a Senátu zúčastnil také šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Fotogalerie

Česko má podle prezidenta zájem na dlouhodobém udržování co nejlepších vztahů se sousedy. Podle Pavla je důležité hledat cesty, jak efektivně využívat formáty, jako jsou Visegrádská skupina (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), Slavkovský formát (ČR, Slovensko, Rakousko) nebo takzvaná bukurešťská devítka.

ČR jednoznačně setrvává v podpoře Ukrajiny, kterou napadlo Rusko, uvedl Pavel. Bude podporovat ambice země pro vstup do NATO i Evropské unie, aktivity, které povedou nejen k obnově její suverenity, ale také k poválečné rekonstrukci. Na červencový summit NATO do Vilniusu podle Pavla pojede Česko s tím, že bude podporovat co nejsilnější politické prohlášení ve vztahu k Ukrajině, zaměřené na její budoucí členství v alianci, pokračování podpory či povýšení formátu, ve kterém NATO s Ukrajinou jedná.

Co se týče Číny, ústavní činitelé mají podle Pavla snahu zachovávat velice pragmatický přístup. "Vycházíme z jasného hodnotového základu, na druhou stranu vnímáme realitu a nemáme zájem jakkoli se od Číny izolovat, to by ani prakticky nešlo," poznamenal prezident. Chce usilovat o to, aby vztahy s Čínou byly založené na vzájemné výhodnosti, respektu a reciprocitě.

S ohledem na nenaplnění některých investičních ambicí a slibů a na situaci po koronavirové krizi a vypuknutí války na Ukrajině si Česko uvědomilo, jak zranitelné může být v případě závislosti na Číně v případě některých komodit, míní Pavel. Má tedy za důležité hledat cesty, jak tuto závislost snižovat.

Nejvyšší ústavní činitelé budou podle Pavla společně vyhodnocovat zahraniční cesty, scházet by se měli jednou za půl roku. Mezitím se uskuteční ještě jedno setkání k zahraniční politice v dlouhodobější perspektivě.

Podobný formát jednání v minulosti pořádal i bývalý prezident Miloš Zeman. Kvůli politickým sporům ale na schůzky přestal zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nebo ministry zahraničí a po předloňských sněmovních volbách setkávání neobnovil. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) dnes uvedla, že shoda nejvyšších ústavních činitelů nad zahraniční politikou nebyla dosud samozřejmostí. "Dostáváme se do situace, kdy to tak je, měli bychom se z toho snažit vytěžit maximum," řekla.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil soulad ústavních činitelů za dobrou zprávu pro ČR a její občany. Vyslovil se pro aktivní využívání všech formátů spolupráce, na kterých se Česko podílí. Ocenil jednoznačnou shodu ohledně Ukrajiny a Číny. Za společný úkol ústavních činitelů považuje ekonomickou diplomacii, ať už lákání zajímavých investorů z bezpečných zemí do Česka, nebo otevírání nových trhů českým exportérům. "Je to náš společný úkol. Když budeme společně koordinovat naše kroky, můžeme dokázat mnohem víc," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď