Čína představila vlastní x86 procesor PowerStar. Co umí čínská novinka. Máme se jako Západ bát? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 24 květen 2023
altOdstřižení se od západních technologií se Číně nedaří. Co s tím? Soudruzi myslí politicky.

 

 

 

 

Komunistická Čína řeší ožehavý problém. Chce a nařídila se odstřihnout od západních svobodných a demokratických technologií, z kterých ale doposud velice profitovala. Jenže zjišťuje, že to není tak jednoduché. Skutečné čínské čipy stojí jemně řečeno za houby, zdaleka nedosahují použitelnosti, kvalit, vlastností natož výkonu ani několik generací starých západních řešení. Navíc Čína ke svému zděšení zjistila, že vlastně neumí moderní čipy ani vyrábět. Přes obrovské investice a velké továrny v posledních letech, se nedaří Číně přijít s lepším než ekvivalentem 22nm, přinejlepším 14nm procesu, a ani ten v jejím podání zdaleka nedosahuje kvalit a použitelnosti „západní předlohy“. Čína nedokáže navrhovat ani vyrábět nezbytná výrobní zařízení pro moderní výrobní procesy. Nedaří se jí je ani ukrást a přístup k těm nejmodernějším má zcela blokována a znemožněn. Čína také nedisponuje potřebnou vědeckou základnou k tomu, tohle technicky vyřešit. A tak některé projekty nákladných výrobních kapacit v Číně, po letech nesplněných slibů a nezdarů už zkrachovaly.

Čínští komunisté však už plán a jasný časový rámec odstřižení se od západních technologií ve státní i firemní správě a později i na celém vnitřním čínském trhu schválili, a má se už v těchto letech naplňovat a finišovat. Jenže Čína se bez západních technologií nedokáže obejít. Ne pokud nechce začít za Západem velmi rychle zaostávat technologicky a nepomáhá jí ani rychlý odliv západních firem, které přesouvají výrobu do okolních států. Co s tím? No je to Čína, tak co myslíte …

  • Vzít západní produkt a vydávat ho za Čínský …

Pokud Čína něco opravdu umí, tak kopírovat a přejmenovávat. Jednodušší produkty, kde se kvalita a funkčnost originálu opravdu nečeká, zkopírují vizuálně a vyrábí se i když kvalita a funkčnost je na hony vzdálená originálu. Složitější produkty, které ale musí fungovat jako originál? Prostě je doveze, plácnete na to Čínská loga a nový zcela Čínský produkt je hotov.

A přesně tak vznikl nedávno s velkou slávou představený čínský x86 procesor PowerStar P3-01105 CPU. Ten má právě řešit ono „odstřižení se od západních technologií a vlivu“ v čínském vládním sektoru a také klíčových promyslových odvětvích. Tento procesor má tedy pohánět tamní běžné počítače. Má to jen jednu malou drobnou vadu na kráse.

PowerStar P3-01105 je čínský asi jako hamburger. Je to ve skutečnosti jen přeznačený starý Intel Core i3-10105 (4jádra/8vláken), tedy 14nm COMET LAKE pro již ukončenou LGA 1200 platformu. Není na něm vůbec nic čínského. Zda jeho čínské přeznačení bude komunistické vládě stačit k vyhlášení úspěšného odstřižení se od západních technologií nevím, ale dost možná ano. Pokud někdo bude kritizovat a nedržet basu, tak všichni víte, co ho čeká. Asi se logicky ptáte, co na to originální výrobce, tedy americký Intel? Ví o tom, či dokonce spolupracuje s nepřítelem/Čínou? Určitě o tom ví, jestli spolupracuje, to ale nevíme. Ovšem i kdyby nespolupracoval, tak s tím nic dělat nemůže. Dotčené čipy jsou dávno mimo jeho kontrolu. Odhadem možná až desítky milionů starých COMET LAKE procesorů jsou ve světě, a samozřejmě ve velkém i v Číně, a nyní již počítače s nimi vybavené už pomalu směřují do sběru a šrotu. Takže „čínský výrobce“ si jich může snadno opatřit miliony, pár korun za kus, a natisknout si na ně logo PowerStar i čínskou vlajku. V bazarech můžete i u nás podobné procesory pořídit za pár stovek korun.

 To samé se týká i desek pro ně atd. Všechny tyhle věci jsou dnes prakticky elektronický šrot, a ve velkých množstvích široce dostupné všude, kdy mnozí se toho rádi zbaví za trochu peněz. Takže když čínský výrobce tvrdí, že by rád prodal s tímto „svým“ CPU nějakých 1,5 milionu počítačů ročně, nelze to označit ani za nějak zvlášť ambiciózní cíl. Ale je to zajímavý business, vzít šrot ze západu za pár korun a prodávat ho Čínské vládě a podnikům za tisíce s tím, že jde o špičkový nový čínský produkt, který konečně ukáže západnímu světu zač je toho loket. A USA se budou třást před sílou nového 4jádrového PowerStaru! Ale sranda stranou, na druhou stranu oceňujeme ekologický přístup a myšlení, kdy pro mnohé elektronický šrot má tak šanci na druhý život …  

Asi nikoho nepřekvapí, že tuhle „novinku“ v našich obchodech neočekáváme ;).

  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Murphix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-26 21:01:16

Smejeme se ted, davam jim deset let. Obrovska ekonomika vygeneruje vlastni produkty.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-26 21:18:47

Zatial jedine čo Čina neopajcovala su EUV stroje, zvyšok už ma ako 7nm proces či ZEN1/2 GTX1080 a samozrejme intelacke CPU. Preto aj USA senatory svorne tvrdia že keby začala vojna s Činou prve budu bombardovať TSMC aby sa Činania nedostali k EUV technike Na to Taiwanci nadavaju že ked im USA vyhodi do vzduchu TSMC tak finančne straty budu rovne stratam Nemecka ked im USA vyhodilo Nord stream 1/2 proste cez 200 miliard dolarov v prdeli
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 01:30:28
avatar
Západ. To je název nějakého nového mezinárodního společenství?
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Západ 2023-05-27 07:09:25

Ne, není to žádné nové mezinárodní společenství. Naopak to je to společenství na odchodu...
Včera, 26.5. jsem četl:
Germany today officially entered into recession, which is recognized by the authorities.
Less than 1.5 years after the start of the Special Military Operation, the former leader of the European economy fell first into stagnation and then into recession. In fact, the recession in Germany began even earlier, just the manipulation of statistics allowed for some time to pretend that this was just stagnation.

Meanwhile, the Russian Federation, even according to the forecasts of Western structures, is expected to grow by 2-3% already in 2024, with all the sanctions already imposed against Russia, which hit hard not even Russia, but Europe, which, of course, is in the interests of the United States. Nobody certainly will grieve over European suffering. Merkel's legacy has been squandered at a record pace.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 13:24:38

Muzu se zeptat, jake jsou to ty svobodne demokraticke technologie ? Rozumim tomu dobre, ze jsou to technologie, ktere muze pouzivat kdokoliv, bez poplatku a omezeni ?
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-30 01:39:14
avatar
Tak ty máš dost. By mě zajímalo, kdes to četl.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-30 06:10:51

Cetl jsem to tady v clanku. A nikde jinde. Proto mne zajima vyznam, toho podivneho slovniho spojeni.
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ze všech zajímavosdí o Číně já 2023-05-27 05:24:28

Mimiochodem Čína přeci bezkonkurenčně umí ty nejlepší technologie... Sice na Tajwanu, ale o to vůbec nejde - nakonec to STEJNĚ bude jen a jen Čína.
Než ty kecy o komunistické Číně a starých procesorech o kterých řekl bych tamnější strana a vláda vůbec nemá tušení, tak tahle zpráva níže je mnohem zajímavější:
Nvidia CEO Slams Biden, Warns Escalating Chip War With China Will Lead To "Enormous Damage"
Celé zde ZeroHedge:
https://www.zerohedge.com/markets/nvidia-ceo-slams-biden-warns-escalating-chip-war-china-will-lead-enormous-damage
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 06:53:57

Hlavna sila Činy je ich pracovne nasadenie čo sa označuje 6 9 9.
6dni v tyždny od 9 rana do 9 večera makaju, taketo pracovne nasadenie nema nik.
USA skušaju svoju vyrobu presunuť do Indie, ale tam to pracovne nasadenie je bieda. EU na tom nieje lepšie Turci to flakaju ženy dostavaju plat či robia či nie tak že snaha tam nieje, ani velka kvalita, Taliani ty chodia do roboty na 9 ale 2 hodinky porobia a siesta čo nieje ako u nas 30 minut ale aj 3 hodiny potom trošku lažo plažo porobia a hajde domov. Jedine čo v EU ma pracovny vykon su Slovania my ešte ako tak robyme kvalitne a odborne, ale aj my sme len 50% s činskeho nasadenia, Nemci tam to je tiež bieda skutočny nemci su len v radiacich funkciach a makaju tam Turci (28 milionov) ktory maju dosť mizerne pracovne nasadenie a samozrejme slovania...
Čina ide ako rozbehnuty vlak vysoke pracovne nasadenie, pozberane patenty s celeho sveta a teraz aj lacne Ruske nerasne suroviny, atomovky v Čine rastu ako huby po daždi. Dnes su už najvačšia ekonomika sveta a takym tempom o 10 rokov o proti čine budeme tak zaostali ako teraz su Rusi od nas... Čina ma 10-15% ekonomicky rast a bude to ešte rychlejšie vdaka neobmedzenemu a lecnemu nerasnemu bohactvu s vychodu čo sme im naservirovali na zlatom podnose...
Svet sa meni a poloblazny v našich a europskych parlamentoch nas k svetlim zajtajškom nevedu...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nepochopení 2023-05-27 12:20:09
avatar
DD zapomínáš, že Čína potřebuje CPU do miliónů kancelářských strojů, které Čínské firmy potřebují. Ty CPU nemusí být nutně trhači asfaltu, ale potřebují jich mít hodně a takové si už nyní umí vyrobit samy. To není dobrá správa pro Intel ani pro AMD, protože přijít o takový obrovský trh bude oba výrobce hodně bolet, protože takový výpadek odbytu prostě nahradit nelze.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 08:44:46

Podle všeho je to 14nm COMET LAKE. Otázkou je, jak.

Pravděpodobná varianta, jak se píše zde i jinde, je, že jde o přebrandované hotové CPU vyrobené v továrnách Intel.

Je tu však ještě jedna, sice méně pravděpodobná, kterou ale nelze zceal vyloučit. A sice že Čína získala (okopírovala) celou starou "výrobní linku" a je tak schopná vyrábět sice zastaralé, ale de facto vlastní procesory. Jak říkám, nepravděpodobné, ale u Číny bych se zdráhal cokoli vyloučit.

Současně pro potřeby kancelážských strojů netřeba žádné ultramoderní PC. Na Word, Excel a prohlížení internetu stačí stroje staté i 10 let. V korporátu jsou rozšířené pracovní stanice, jejichž jediným smyslem je nabootovat nějaký OS (Win, Linux), spustit klienta VMWare, Citrix, atd. a uživatelel jeden a OS ze serveru. Pro Čínu je cíl být soběstačná především tady.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 09:32:13
avatar
Čína zaostává technologicky? to je spíš DDho zbožný přání ono to bude spiš naopak
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 16:58:08

Pozeral som nove Činske dokumenty, to je uplne iny svet a myslenie ako naše. Za dva roky postavili metro pod velke mesto naťahali 2000km jak nič, potrebuju nemocnicu? do 2 tyždňoch postavena a vybavena, nam trva stavebne povolenie minimalne 5 rokov.
Čina nema žiadne dlhy dokonca Čina požičala USA 80 0000 miliard dolarov. Študenti tam chodia 12h denne do školy, oni za rok preberu viac učiva ako my za tri.
Bolo to pekne vidieť na AMD kym to vyvyjali vyvojary v USA AMD bolo nekonkurencie schopne, ani hardware ani software, od kedy to zobrala Lysa Su pod svoje kridla a vyvoj hardwarovi preletel cez Činu zdazu su AMD CPU ako s ineho sveta... Keby to bolo na USA vyvojaroch ešte dnes by sme mali 4jadrove CPU na 4GHz...
USA už EUVL stroje do azie ani nepustili a všetke smerovali s Nizozemska do USA, lenže problem je že USA nema na to lidi čo by to dokazali obsluhovať, proste vyvynuť a vyroviť 2nm bezchybnu masku je ine ako 10nm...
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 15:06:35

Nechápu, že po tom co předvedli s covidem ještě někdo pořád dokáže věřit CCP vládní propagandě. To chce pořádnou míru demence. Pokud jsou tak geniální technologicky, tak proč brečí do médií jak malí fakani, když jim USA nechce umožnit přístup k pokročilému čipovému know how a IP? Proč? Je to jednoduché. Oni totiž na tom tak dobře nejsou, jak tvrdí jejich vlastní propaganda a potřebují krást technologie. Kdyby si je museli vyvíjet sami, tak jim to bude trvat 2x-3x déle. Ty čipy, které si umí sami vyrobit jim budou stačit na nějaké ty současné potřeby, ale nové technologie a AI budou potřebovat velký výpočetní výkon a tady Čína nebude stíhat a nůžky se budou roztahovat. Dokud se nesvrhne strana, tak Čína bude stagnovat nebo zpomalovat.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-29 08:49:57
avatar
podivej se na podcasty lidi kteři tam pracuji nebo pracovali, v čině pracuje dost lidi ze zapadu hlavně v automobilovym prumyslu
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-29 12:29:06
avatar
V číne je už dlhšie populárne takzvané "lay flat" a "let it rot". Buď to nepracovať vôbec, alebo pracovať v 996 ale nič nerobiť (čo mimochodom dosť často pozorujem aj u nás ).

Tiež tam dosť využívajú tzv. "white monkeys", teda niekoho zo západu kto opakuje ich propagandu a tým jej dodáva obrovskú dávku kredibility (teda aspoň to tak vyzerá).

Aj u nás to robí divy, napríklad keď majú na RT rozhovor s nejakým "expertom" z USA a podobne.
ares_1_Boh_vojny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-27 23:07:23
avatar
celkom zbytocny clanok .pretoze jeho obsah sa sam odmazal.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 08:17:38
avatar
Zaujímavé ako sa v poslednom čase komunistický simpovia preorientovali z ruska na čínu.

Skoro ako keby sa stala nejaké vec, ktorá ukázala že aj posledné svetlé veci na putinovom režime boli totálne lži a výmysly.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 15:11:02

Ano, Rusko nehraje prim jak si myslelo a ekonomicky zaostává. Putin se snaží hrát na lídra opozice vůči USA, ale přitom je rusko nejslabší článek BRIC. Měli by ten spolek přejmenovat na CIB, protože by lépe odpovídal realitě a ekonomickému výkonu těch zemí. Xi si vodí Putina jako pana otroka na vodítku. A já se tomu musím smát. Nikdo nedokázal stáhnou rusko tak ke dnu, jako Putin.
Misko82 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 09:28:48

DDho politicky clanocek
Zaujimalo by ma odkial si zobral ze su to stare bazarove procesory?
Uvedomujes si ze na 99% uloh nepotrebujes vykonne procesory?
A preco je cina nepriatel?
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 15:13:28

Protože krade intelektuální vlastnictví, ty čobol šikmooký komunistický. To ale ty nikdy nepochopíš, protože nemáš žádné vlastnictví a už vůbec intelekt.
Misko82 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 20:33:42

Dakujem za duchaplnu odpoved hodnu tvojho intelektu Rohl
Kangguan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 12:47:10

Tohle je nejvýkonnější čínský procesor. Zhaoxin KH-40000 má až 32 jader přičemž řada KH-40000 podporuje 2-procesorové systémy, takže v případě dvou 32-jádrových procesorů lze vytvořit 64-jádrový server s až 4 TB DDR4 paměti.
https://www.zive.cz/clanky/tohle-je-nejvykonnejsi-cinsky-procesor-zhaoxin-kh-40000-ma-az-32-jader/sc-3-a-219179/default.aspx
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-28 18:39:48
avatar
Myslíte procesor navrhnutý v Austine a vyrobený na Tajwane?
Kangguan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-29 01:12:22

Nevím jestli tomu tak je. I když by tomu tak bylo tak se tomu říká globalizace.
Je to něco podobného jako kdybyste řekl, že Intel čipy jsou nebo byly R&D izraelským týmem v Izrealu.
Důležité je jen to kdo vlastní IP a takříkajíc otěže.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-29 09:24:34
avatar
Pointou bolo osamostatniť sa.

Oni sa aktívne snažia tú globalizáciu a Americký svetový poriadok (po druhej svetovej) vo všeobecnosti poraziť a nastoliť nejaký iný svetový poriadok.

Myslíte že ak sa číňanom ten plán podarí tak Američania budú len tak pokračovať v tomto veľkorysom poskytovaní technológií?
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-05-30 14:21:48

i3-10105 je z Q1 2021...jak desky LGA1200 tak procesory řady 10xxx se stále prodávájí nové v distribuci
...myslet si, že 2 roky staré počítače jsou odpad nebo tvrdit, že 2 roky stará i3 je odpad jsou tvrzení úplně mimo realitu DD.
Tady někdo ve víru recenzí zapomněl, že normálně si nikdo nekupuje počitač na rok
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 325x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 733x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2898x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1201x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1884x
Komentářů: 1