Český přístup k pomoci Ukrajině a podpoře Tchaj-wanu budí uznání, hodnotí Pekarová Adamová návštěvu USA

Události: Sněmovní delegace v USA (zdroj: ČT24)

Česká zahraniční politika se podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ve Washingtonu těší uznání amerického Kongresu. Na závěr čtyřdenního jednání uvedla, že sněmovní delegace se ujistila hlavně o stejném přístupu ohledně pokračující pomoci napadené Ukrajině či podpoře Tchaj-wanu vůči potenciální čínské hrozbě.

Společně s delegací předsedkyně sněmovny ve Washingtonu jednali také zástupci českých firem a vědci, kteří dostali od amerického ministerstva obrany nabídky na spolupráci v oblasti výzkumu obranného průmyslu. 

V centru hlavního města USA ale nejvíc i třicet let od sametové revoluce rezonovalo jméno prvního českého prezidenta Václava Havla. V nově otevřeném muzeu obětí komunismu, které se nachází jen pět minut chůze od Bílého domu, zahájila v pátek Pekarová Adamová výstavu o jeho odkazu.

Podle amerických expertů právě Havlův politický a lidskoprávní odkaz v současné situaci otevírá dveře ke špičkám americké moci. Souvisí s tím i jednotná pomoc Kyjevu a ukrajinským uprchlíkům. „Děkuji vám za úsilí, jež Česká republika vynakládá na vyzbrojení, podporu, povzbuzení a ujištění se, že Ukrajina přežije,“ nechal se během otevření expozice slyšet demokratický kongresman a bývalý vůdce většiny ve Sněmovně reprezentantů Steny Hoyer.

U Pelosiové Češi lobbovali za oficiální setkání Fialy a Bidena

Setkání české delegace s nynějším republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym bylo velmi krátké, hlavním tématem hovoru byl ale také Kyjev. „Bavili jsme se právě o tom, že jsme si poděkovali vzájemně za to, co pro Ukrajinu jednotlivé naše země dělají,“ přiblížila Pekarová Adamová po setkání u busty prezidenta Havla v Kongresu.

Na stejném místě se předsedkyně dolní komory setkala také s ikonickou postavou amerických demokratů – bývalou šéfkou Sněmovny Nancy Pelosiovou. U ní lobbovali Češi za přijetí premiéra Fialy u prezidenta Joea Bidena, k čemuž by podle Pelosiové mohla přispět i česká podpora Tchaj-wanu. 

„Je to další napojení mezi našimi dvěma zeměmi, abychom podporovali demokracii a svobody, a ne je izolovali kvůli tomu, že jsou proti Rusko a Čína,“ uvedla kongresmanka. Tchaj-wan je totiž v očích USA bezpečnostní prioritou i proto, že je světovou velmoci ve výrobě čipů. 

Vlivní američtí zákonodárci Česko vnímají jako součást koalice států, které odmítají zastrašování od komunistické vlády v Pekingu.

„Opravdu respektuji Českou republiku za to, že se postavila a řekla, že se nenechá šikanovat. A pokud chce jet na Tchwaj-wan, tak tam pojede, a pokud chcete vyslovit kritiku vůči Číně, tak si ji řeknete ,“ ohlížel se po setkání s delegací kongresman ve výboru pro ozbrojené složky Adam Smith.