Sudetští Němci na sjezdu v Řezně udělili kulturní ceny

foto Sudetoněmecký sjezd, který 26. května 2023 začal v bavorském Řezně, je podle šéfa sudetských Němců Bernda Posselta (na snímku) ve znamení jara ve vztazích s Čechy.

Řezno (Německo) - Sudetští Němci dnes večer na úvod sudetoněmeckého sjezdu, který v Řezně potrvá do neděle, rozdali své kulturní ceny. Za literaturu a publicistiku byla vyznamenána Tina Strohekerová, která svou prací upoutala pozornost na takřka zapomenutého česko-německého spisovatele Josefa Mühlbergera.

Velkou sudetoněmeckou kulturní cenu získal architekt Johannes Probst, který se podílel mimo jiné na rekonstrukci a přestavbě náměstí Theaterplatz v Saské Kamenici (Chemnitz). Spolu se svým bratrem Markusem stojí také za dvojicí mnichovských domů, které mají část obytné plochy pod úrovní terénu.

Cenu za výtvarné umění a architekturu obdržela Heike Schwarzová vystupující pod pseudonymem Jo Thoma, která se zabývá fotografií, kresbami a ilustracemi. Věnuje se také leptu, což je grafická technika, při které se kresba tvoří pomocí kyseliny nanášené na kovové desky. Schwarzová rovněž studovala filozofii, etiku a právo.

"V autorčině pracovní metodě se intenzivně projevuje prolínání umění a vědy bez rizika toho, aby se umělecké produkty staly ilustrací její vědecké práce," uvedli sudetští Němci s tím, že Schwarzové dílo poukazuje na vícerozměrnou identitu.

Tinu Strohekerovou v kategorii literatury a publicistiky ocenili sudetští Němci mimo jiné za péči o odkaz spisovatele Josefa Mühlbergera. Tento trutnovský rodák, který pocházel ze smíšené německo-české rodiny, se ještě před druhou světovou válkou věnoval boření předsudků sudetských Němců vůči české kultuře a stavěl se jako odpůrce nacionalismu, což ho přivedlo k přátelství s německy píšícím pražským spisovatelem židovského původu Maxem Brodem.

Po nástupu nacismu se Mühlberger potýkal s problémy kvůli svému demokratickému smýšlení a přátelství s židovskými autory, čelil také udání z homosexuality. Aby se vyhnul dalšímu pronásledování, vstoupil do armády a nakonec skončil v americkém zajetí. Po druhé světové válce žil v Eislingenu v Bádensku-Württembersku, kde mimo jiné překládal Boženu Němcovou nebo Jana Nerudu. V češtině vyšlo několik jeho knih, mimo jiné výbor vzpomínkových próz Kde jsem byl doma nebo Dějiny německé literatury v Čechách 1900-1939.

Strohekerová se vedle Mühlbergerovy osobnosti věnovala také české disidentce Haně Jüptnerové. Po jejím skonu o ní vydala soubor fotografií a lyrických textů s názvem Hana oder Das böhmische Geschenk (v češtině jako Knížka o Haně).

Sudetští Němci také ocenili skupinu Mauke - Die Band v kategorii péče o vlast a folklor. Tato skupina si dala za cíl uchovat a zpřístupnit všem věkovým skupinám kulturu sudetských Němců z Jablonecka, obzvláště pak nářečí.

Udílení kulturních cen tradičně završilo úvodní den sudetoněmeckého sjezdu. V sobotu sudetští Němci předají své nejvyšší ocenění, kterým je Evropská cena Karla IV. Tuto cenu, která je pojmenovaná po českém králi a římském císaři Karlu IV., dostanou český sociální demokrat Libor Rouček a německý diplomat Christian Schmidt. Rouček a Schmidt společně vedou Česko-německé diskusní fórum.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama