Keynote: .NET pro (zejména) webové vývojáře v roce 2023

Tradiční úvodní přednáška shrnující novinky v aktuální verzi C#, .NETu a Visual Studia pro (zejména) webové vývojáře.

Cacheování v .NETu a HTTP

Správně použité cacheování je jedním z důležitých nástrojů jak zvýšit výkon webové aplikace. Správně použít cacheování je ale těžké, a nesprávné použití udělá víc škody než užitku. Ukážu vám tři způsoby cacheování v ASP.NET Core: Response Cache, Output Cache a Object Cache. Ukážu vám i jak zařídit závislost na externích zdrojích (typicky na souborech) anebo jak zařídit cacheování na webové farmě.

Syntakticky úžasné CSS

Kaskádové styly jsou fajn, pokud jich máte málo. Ale co když jsou pro složitější weby pravidel stovky nebo tisíce? Pak pomůže preprocesor SASS/SCSS. Ten do jazyka CSS přináší věci, které v něm chybí: přehlednější zápis pravidel, vizuální dědičnost, proměnné, funkce matematické i jiné a řadu dalších. Představím vám jak jazyk SASS/SCSS samotný, tak nástroje. Jak s ním pracovat ve Visual Studiu, VS Code a dalších vývojových prostředích.

Health checks pro mírně pokročilé

ASP.NET Core Health Checks jsou způsob, jakým může aplikace otestovat sama sebe a externímu monitoringu ukázat, že se těší dobrému zdraví. Ukážu vám také, jak Health Checks používat za hranicemi obvyklého Hello World: jak sledovat služby běžící na pozadí v rámci aplikace, ale i jak využít veřejné sledovací nástroje pro sledování stavu služeb, které jsou schované ve vnitřní síti a nelze se na ně dostat zvenčí.

MQTT nejen pro IoT

O komunikačním protokolu MQTT se hodně mluví v souvislosti s IoT zařízeními. Je pravda, že je pro ně extrémně vhodný. Ale zdaleka to není jeho jediné využití. MQTT je výtečnou volbou i pro "velké" aplikace, které potřebují elegantní, jednoduchý a zároveň robustní systém pro předávání zpráv v pub/sub architektuře. Ukážu vám, jakým způsobem lze využívat MQTT z prostředí .NET, ale třeba i z jednoduchých mikrokontrolerů za desetikoruny. A třeba jak tyto dvě věci jednoduše propojit.

Autentizace ASP.NET Web API pomocí API klíčů

V souvislosti s autentizací REST API se často mluví o OData, JWT a podobně. Ale pro mnoho (zejména M2M) API jsou pořád nejlepší variantou staré dobré API klíče. Ukážu vám postup, jakým to celé naimplementovat správně, rozšiřitelně a kompatibilně jak s obecnými standardy, tak s ASP.NET Core infrastrukturou.

Sqlite - neviditelná databáze i pro web

Na svém počítači ji nejspíš máte v desítkách kopií a ani o tom nevíte. Řeč je o embedded databázi Sqlite, kterou používá velké množství desktopových i mobilních aplikací. V mnoha případech je ale vhodná i pro web. Je malá, elegantní, zdarma a překvapivě výkonná. Ve své přednášce vám ukážu, co Sqlite umí, jak se dá použít na webu v ASP.NET (včetně návodu jak napsat univerzální datovou vrstvu fungující proti Microsoft SQL Serveru i proti Sqlite), jak databáze spravovat a zálohovat.