Premiér Fiala se omlouvá žadatelům, kteří čekají na důchod

Petr Fiala

Zákonná hranice pro rozhodnutí a vyměření důchodu je u nás dle platných předpisů 90 dní. Do té doby musí orgány rozhodnout a důchod vyměřit. Nyní však až 18 000 žádostí čeká déle, orgány jsou v prodlení a nestíhají. Nyní se jim omlouvá předseda vlády Petr Fiala (ODS) za selhání státu.

Proč stát nestíhá

Co může za to, že rekordní počet žadatelů čeká na pomalou správu sociálního zabezpečení, která je v prodlení s rozhodnutím a vyměřením starobního důchodu? Na vině je dle premiéra zejména velký zájem o předčasné penze, který jsme zažili zejména koncem minulého roku a v současnosti. Stejně tak jde o chybějící digitalizaci státní správy. Nyní Česká správa sociálního zabezpečení eviduje 18 tisíc žádostí o přiznání důchodu a jeho vyměření, které jsou v prodlení.

Krátkodobé opatření: Dopředu ty nejohroženější

V dlouhém horizontu je potřeba změnit postupy a digitalizovat správu. To však není otázka současných 18 tisíc nezákonně čekajících osob. Ty jsou často ve svízelné situaci, kdy již nepracují a čekají na přiznání penze, nebo právě kvůli absenci rozhodnutí přesluhují v dosavadním zaměstnání. Krátkodobým opatřením tak dle premiéra má být, aby se dopředu dostali v pořadí ti, když jsou nejvíce sociálně ohrožení. Za prodlením je, jak bylo již zmíněno, zejména stav digitalizace ale i současný nápor. Ten je dán extrémním zájmem o předčasné důchodu ale i výplaty výchovného, které aparát zdržují.

Jaké je řešení?

Má vláda řešení této krize? Je možné, že ano, otázkou je, nakolik bude efektivní. Některé kroky se dle ministerského předsedy již dějí. Posilují se pracovníci a vyškolují se tak, aby bylo vyřizování žádostí co nejrychlejší. Dále se prý dle Fialy jedná se zdravotními pojišťovnami, aby zjednodušily některé své procesy, které mají dále vliv na rozhodování sociálního zabezpečení. Nakonec premiér hájil ČSSZ s tím, že v ostatních agendách problém není.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-fiala-se-omluvil-za-prodlevy-s-vymerenim-duchodu-40432737, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-trikrat-tolik-zadosti-o-predcasne-duchody-dobiha-lonska-vlna-231549

Náhledové foto Úřad vlády České republiky