Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Volejbalisty čeká obhajoba trofeje. V Evropské lize rozehrají proti Slovákům

Čeští volejbalisté vstupují do Evropské ligy, ve které obhajují loňský triumf. První utkání je ve Zlíně čeká proti Slovensku, dalšími soupeři svěřenců Jiřího Nováka ve skupině C budou Estonci a Finové. Podle kapitána Adama Zajíčka by reprezentace ráda zopakovala minimálně účast ve Final Four. Přímý přenos úvodního zápasu sledujte od 15:55 živě na ČT sport Plus.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Jako kapitán povede tým blokař Adam Zajíček, jenž ukončil působení v Karlovarsku a vrací se do Kladna. V reprezentaci je řada hráčů s mistrovskými tituly z různých evropských soutěží, i když univerzál Jan Hadrava z polského velkoklubu Jastrzebski Wegiel se k týmu připojí nejdříve v červenci. "Doufám, že si kluci formu, úspěchy a zkušenosti ze soutěží přenesou i do nároďáku a budou je v reprezentaci prodávat. To je totiž jediná cesta, jak uplatnit osobní medaile a úspěchy," řekl Zajíček.

Loni Česko vyhrálo zlatou Evropskou ligu mužů, ve finále porazilo 3:1 výběr Turecka. "Rádi bychom zopakovali loňský úspěch. Ti, co to zažili, pocítili, jaké to je, vyhrát trofej s národním týmem. Myslím si, že ten pocit je k nezaplacení, takže by bylo pěkné zopakovat minimálně Final Four. To je náš první cíl," řekl Zajíček. Zároveň ale připomněl, že reprezentace omladila a noví hráči se sžívají se systémem v národním týmu.

Nejznámějším soupeřem ve skupině je pro české volejbalisty Estonsko, s nímž se v této soutěži utkali i v minulé sezoně. Vítěze Evropské ligy z let 2016 a 2018 porazili v Estonsku 3:1 a doma kontumačně, protože soupeř nemohl kvůli koronaviru nastoupit.

Slováci, kteří české volejbalisty čekají na úvod, jsou trochu neznámou. "Budou moci nastoupit v nejsilnějším složení pod novým trenérem, protože po skončení Evropské ligy už nebudou v létě hrát mistrovství Evropy," očekával při prosincovém losu trenér Novák. V roce 2021 se týmy bývalé federace utkaly v přípravných duelech, kde měli většinou navrch Češi.

Základní skupiny Evropské ligy skončí 18. června. Vítězové tří čtyřčlenných skupin mají jistotu Final Four. Pokud bude závěrečný turnaj pořádat některý z této trojice, bude moci o trofej zabojovat i nejlepší tým ze druhých míst. Jinak poslední místo obsadí pořadatel, kterého evropská federace CEV vybere po skončení základní části.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články