Jihlava: Landscape festival promění ulice ve výstavní síně

27.05.2023 7:04 | Tisková zpráva

Zahájení festivalu se uskuteční 2. června v ulici Jana Masaryka, která se na týden uzavře, aby doprava ustoupila uměleckým dílům. Festival potrvá až do konce září a promění jihlavské ulice příklady české i zahraniční krajinářské a industriální architektury.

Jihlava: Landscape festival promění ulice ve výstavní síně
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Od začátku června až do konce září Jihlavu promění Landscape festival. Ten zasáhne formou architektonických intervencí a uměleckých instalací do městského prostoru i života samotného. Formou výstav bude prezentovat inspirativní příklady české i zahraniční krajinářské a industriální architektury. Zároveň bude hledat možnosti rekultivace některých lokalit, které v současnosti nejsou atraktivní, ale mají velký potenciál. Hlavním cílem ale stále zůstává oživení letního období ve městě a také pomoc cestovnímu ruchu. Podrobný program festivalu najdete ZDE.

Landscape Festival bude pro Jihlavu příležitostí prosadit i jiná soudobá témata, věnující se kvalitě veřejných prostranství, jejich udržitelnosti, biodiverzitě či adaptaci na změnu klimatu. Pro místní obyvatele i pro přespolní návštěvníky města bude příležitostí objevit mnohovrstevnatost městské krajiny Jihlavy.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí

„Jihlava je i místem s výraznou historickou kulturní stopou. Tento kontext je velmi důležitý pro kurátorský koncept, který nabízí ve spolupráci s místními organizacemi jako je například Brána Jihlavy či Oblastní galerie Vysočiny jiný pohled na genia loci města,“ doplnil ředitel a zakladatel festivalu architekt Dan Merta.

„V některých ohledech připomíná Jihlava Šípkovou Růženku – krásná, skrytá a někdy trochu ustrnulá v minulosti.“

Festival se neomezuje jen na intravilán (tj. zastavěné plochy obcí) města, ale svým přesahem do Brtnice, Branišova a Humpolce připomene významné architekty, umělce i organizace, kteří formovali kulturní obraz Vysočiny – například Gustava Mahlera, Josefa Hoffmanna, Adolfa Loose, Bohuslava Fuchse, Věru Machoninovou, Čestmíra a Ivana Kafkovy nebo kulturní zónu 8smička.

Zahájení festivalu na týden uzavře část ulice Jana Masaryka

Zažijte kousek Jihlavy bez aut! Ulice Jana Masaryka se v týdnu od 2. do 9. června promění v příjemnější místo pro trávení volného času pod taktovkou studentů Uměleckoprůmyslové školy Helenín. Ti zde plánují nejen nejrůznější výtvarné, interaktivní a zvukové instalace, ale celou uzavřenou část od Kina Dukla až po křižovatku s ulicí Palackého pokryjí velkoplošným výtvarným dílem.

V pátek 2. června tu proběhne oficiální zahájení celého Landscape festivalu. „Zároveň nabízíme celý prostor k dispozici všem, kteří o něj projeví zájem. Může se zde třeba odehrát výuka pod širým nebem, sportovní zápas, tvůrčí dílna nebo výjimečné setkání na netradičním místě,“ doplnila produkční Brány Jihlavy Lenka Kremláčková.

Organizátorem festivalu je ARCHITECTURA z. s. a Brána Jihlavy p. o. Více informací o festivalu najdete ZDE, jednotlivé události pak budou zveřejňovány také na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …