Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Alternativní doprava v podobě sdílených kol míří do Jablonce

Od června budou moci obyvatelé Jablonce nad Nisou i turisté, kteří sem zamíří, využít k přepravě sdílená kola. Do práce, do školy, za zábavou nebo k objevování nových míst budou mít k dispozici stovku kol.

Kola se budou nacházet na 26 stanovištích. Pilotní projekt přijde město na 1,27 milionu korun, radnice ale bude žádat o dotaci z nového krajského programu na podporu městské mobility. Získat může až 400 000 korun, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

„Je to alternativa, kterou chceme lidem nabídnout. Jdeme do toho, ale úplně nevíme, jak se to bude v našem městě chovat, protože častá námitka je, že tady je hodně kopců, a že to lidi nebudou využívat, že by to chtělo elektrokola. Možná mají pravdu, my to ale nemáme čím doložit, nikdo to tady nikdy nezkoušel," doplnila Opočenská. Příprava projektu ale podle ní ukázala, že v Jablonci chybí infrastruktura, chybějí stojany na kola.

Cílem pilotního projektu je ukázat, zda je možné ve městě, jako je podhorský Jablonec, sdílená kola využít. Službu bude provozovat firma Nextbike, která bude městu průběžně předávat výstupní analýzy – nejčastější trasy, využívanost stanic, počet uživatelů, trendy chování, ujeté kilometry, ušetřené CO2 a podobně. „Tato data nám mimo jiné poslouží při rozhodování, jak budovat cykloinfrastrukturu," řekla náměstkyně primátora.

U Balvanu, Centralu nebo na nádraží

Stanoviště s koly lidé najdou podle Opočenské například u obchodní akademie v centru města, OC Central, u kruhového objezdu v Jabloneckých Pasekách, na Dolním náměstí, u autobusového nádraží, také u bazénu nebo u Gymnázia U Balvanu nedaleko vlakového nádraží. „Chceme také oslovit firmy v průmyslovém areálu, jestli by si jedno stanoviště a dvě tři kola nezaplatily ze svého, aby se ta síť zahustila, a aby podpořily své zaměstnance v tom, aby jezdili do práce na kole," dodala.

Sdílená kola využívají v Česku desítky měst, mimo jiné třeba krkonošské středisko Vrchlabí, kde jsou terény s podhorským Jabloncem srovnatelné. Za to, aby se kola nepovalovala po městě, by měl podle Opočenské zodpovídat poskytovatel, který zajistí i jejich servis. Prvních 15 minut bude zdarma. Kdo si kolo půjčí, musí ho vrátit na vyhrazené místo, pokud ho odloží jinde, doba se bude načítat a za jízdu pak zaplatí. „Podle zkušeností z jiných míst je právě výpůjček do 15 minut nad 90 procent," uvedla.

O dotace z krajského programu na sdílená kola mohou města žádat od 3. května do konce června. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jde o pilotní projekt, do budoucna kraj počítá s jeho napojením na nový odbavovací systém veřejné dopravy. „Cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech," řekl již dříve Půta.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky správa, doprava, cykloturistika, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alternativní doprava v podobě sdílených kol míří do Jablonce  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.