Avast: Nové investiční podvody lákají na využití umělé inteligence

Avast: Nové investiční podvody lákají na využití umělé inteligence
2023-05-26T20:10:09+02:00
• 27. 5. 2023

Zdroj: Avast

Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs společnosti Gen objevili nový typ podvodu, který zneužívá jména známých osobností, jako je Petr Pavel, Alena Schillerová, Jakub Železný, Andrej Babiš a podnikatel Elon Musk, aby přiměl důvěřivé uživatele k investici přes falešnou investiční platformu.

Nová typ podvodu využívající umělou inteligenci

Podvodníci tentokrát své oběti lákají na využití umělé inteligence, s jejíž pomocí údajně platforma dokáže obchodovat na burze a trhu s kryptoměnami. Podvod se šíří prostřednictvím reklam na Facebooku a Instagramu. Po kliknutí na reklamu se uživatel dostane na webové stránky, které vizuálně napodobují Českou televizi, České noviny, Novinky a další média.

Podvod s Jakubem Železným 1 705x802x

Zdroj: Avast

Ve smyšleném textu známé osobnosti představují revoluční metodu, jak rychle zbohatnout. Článek pak uživatele přesměruje na investiční portál, který ho vyzývá k registraci a v některých případech také k uhrazení vstupního poplatku.

Podvod s Českou televizí 704x612x

Zdroj: Avast

 

„V posledních týdnech pozorujeme velký nárůst podvodů, které z uživatelů lákají peníze pod záminkou snadné investice. Podvodníci již tradičně sázejí na důvěryhodnost jmen celebrit, firem a médií, nově však zneužívají také popularity umělé inteligence jakožto současného trendu,” říká analytik malwaru společnosti Gen Alexej Savčin. „Uživatelům doporučujeme mít se na pozoru před nabídkami, které se zdají až příliš dobré, a investovat jen prostřednictvím prověřených platforem.“

Podvod s Elonem Muskem 693x783x

Produkty Avast před tímto podvodem ochránily od dubna téměř 8500 uživatelů, kromě Česka se podvod nejvíce šíří také v Austrálii, Mexiku, Argentině, Kanadě, Španělsku, Německu, Norsku a ve Velké Británii.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat