Společnost

27. května 2023 08:00

Tomáš Durčák

Sexuální obtěžování v MHD: Ženy se brání bezpečnostní vrstvou oblečení přes svůj outfit

Příchod teplejšího počasí rozjel na sociálních sítích poměrně zajímavý, ale zároveň znepokojující módní trend. Některé influencerky se totiž podělily o to, že si pravidelně při cestách MHD na svůj outfit oblékají ještě takzvanou „bezpečnostní vrstvu“, aby se vyhnuly různým formám sexuálního obtěžování.

Na celé věci není nejvíc zarážející sdílení influencerek, ale četné komentáře jejich fanynek, které se hromadně svěřují, že pro cestování hromadnou dopravou běžně používají úplně stejnou strategii. Mnozí ji označují jako „smutnou, ale nezbytnou“. Rae Hersey žijící v New Yorku na svém Tik Toku ukázala, jakým způsobem se skrz výběr oblečení udržuje v MHD v bezpečí.

Ke klipu, který již nasbíral přes 700 000 zhlédnutí, napsala: „Jen abyste věděly, že až mě potkáte v dlouhé bílé košili, můj skutečný outfit je až pod ní.“ Natočila se v něm, jak přichází do kavárny, svléká si kabát, a ještě vrstvu s bílou košilí, pod níž má schovaný černý top s výrazně vykrojenými detaily na přední straně.

@rae.hersey Just know if you see me in a white button down, the real fit is underneath 💅🏼 #subwayshirt #nyc ♬ Applesauce - Mark Fabian & Alexander Smith & George King & RK Masters

Její příspěvek vzbudil na sociální síti velký ohlas. Nespočet žen se v komentářích svěřilo, že se před nežádoucí pozorností chrání úplně stejnou taktikou. „Módní bezpečnostní vrstva,“ napsala jedna z žen. „Říkám tomu letní kabát. Může to být cokoli velkého z tenké látky, co zakryje mou postavu, dokud nejsem v bezpečí zpět uvnitř,“ napsala se znepokojující samozřejmostí další žena.

„Blokátor mužů,“ okomentovala strategii oblékání žen v MHD další fanynka. Nicméně i ty sledující dívky, které o této věci doposud neslyšely, konstatovaly, že je to smutná, ale mnohdy nezbytná taktika. Rae však není zdaleka jedinou ženou upozorňující na nutnost žen zakrývat svůj skutečný outfit.

Mrazivá zpověď znásilněné: Ležela jsem tam jak kus masa. Nejhorší mě ale čekalo až potom

Oblečení navíc dle odbornice problém neřeší

„Rozumím tomu, že ženy dělají všechno možné proto, aby se sexuálnímu obtěžování vyhnuly. Za obtěžování ale nijak nemůže to, co si oblečou, ale jen ten, kdo je obtěžuje. Bohužel se obtěžování navíc člověk dost často nevyhne, ani když má na sobě volnou teplákovou mikinu a kapsáče,“ okomentovala problematiku Johanna Nejedlová ze spolku Konsent, který v rámci svého školení na toto téma rozhodně žádné „bezpečné vrstvy“ oblečení nedoporučuje.

„V Konsentu se věnujeme spíše celkové osvětě veřejnosti v tom, jak pomoct, když podobné chování vidí. Již druhým rokem realizujeme školení, kde lidi učíme, jak nebýt pasivní, když jsou svědky obtěžování. Raději bych tedy viděla spíš cílené apely na obtěžující. Chápu ale, že ženy sdílí rady, které jim mohou pomoct,“ vysvětlila Nejedlová, jakým způsobem na tento problém reaguje spolek, jehož je výkonnou ředitelkou.

Sexuální obtěžování v MHD je i u nás problém

Může se také zdát, že jde o problém, který řeší pouze ženy ve velkých světových metropolích. Není to ale pravda. Jak ukazuje nedávno provedený český výzkum na toto téma, sexuální obtěžování je velmi aktuálním problémem také pro české ženy. Odbor pro rovnost mužů a žen Úřadu vlády si totiž v roce 2021 nechal u agentury Focus vypracovat výzkum na téma sexuální obtěžování v MHD, který byl u nás historicky prvním svého druhu.

Vyplynulo z něj, že přibližně každá třetí žena a každý desátý muž zažili při cestě veřejnou dopravou minimálně jednou v životě sexuální obtěžování. „Nová data od Ipsos uvádějí, že z mladých žen dokonce zažilo obtěžování na veřejnosti devět z deseti,“ doplňuje Johanna Nejedlová. „K řešení bychom měli přistoupit co nejdřív. Inspirativní mohou být třeba zahraniční kampaně v MHD, které na obtěžování upozorňují. Upozornění, ať si cestující sundají batoh, nebo v dopravním prostředku nejí, jsou dnes normální. Obtěžování je ale mnohem větší problém a nerozumím tomu, že ho naše instituce stále neřeší,“ navrhuje ředitelka Konsentu.

V zahraničí funguje kombinace osvěty a trestů

„Osobně bych byla pro zaměřit se na aktivní prevenci a stíhání obtěžování. V Británii třeba v loňském roce začaly do ulic vysílat policistky v civilu. Když je někdo obtěžoval, legitimovaly se a obtěžujícímu daly výstrahu, v závažnějších případech pokutu nebo ho poslaly na školení. Dokud mají obtěžující pocit, že jim jejich chování projde, dopouštějí se ho. Proto jsem pro kombinaci měkčích opatření, jako je osvěta, a tvrdších, tedy trestání těch, kteří se chovají neslušně,“ dodala Nejedlová na závěr.

Respondenti z výše zmíněného vládního průzkumu jako nejčastější formy obtěžování v MHD uváděli „lascivní pohledy, bezdůvodné vstupování do intimní zóny, pokřikování, nevhodné poznámky a návrhy, sexuální gesta či pohyby, bránění v pohybu nebo zastoupení cesty, vynucování si schůzky, ale také exhibicionismus, nechtěné dotyky, líbání i vynucování sexu včetně pokusů o něj“. Z výsledků je rovněž patrná konkrétní denní doba, kdy k sexuálnímu obtěžování v MHD dochází nejčastěji. Jasná většina případů popsaná respondenty se odehrála v době od 19. hodiny do půlnoci.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.