Velká cena Monaka: Verstappen byl v pátečních trénincích nejrychlejší

Přidat na Seznam.cz

Lídr Formule 1 Max Verstappen z Red Bullu udržel domácího hrdinu Ferrari Charlese Leclerca mimo první příčky časových tabulek, zatímco Carlos Sainz, který byl nejrychlejší v prvním tréninku, ve druhém tréninku na Velkou cenu Monaka havaroval, uvedl portál FIA.

Nejlepší výkon dvojnásobného mistra světa Verstappena (1 minuta 12,462 sekundy) byl jen o 0,065 sekundy rychlejší než Leclercův nejrychlejší čas v pátečních zrádných ulicích města a přišel poté, co nizozemský jezdec předtím bojoval s nastavením vozu.

Australan Oscar Piastri (1:13,673) se při svém debutu v nejslavnějším závodě F1 na světě trápil a ve druhém tréninku skončil osmnáctý z dvaceti, zatímco jeho týmový kolega z McLarenu Lando Norris zaujal pátým místem (1:12,906).

Leclerc bude v sobotu usilovat o svou třetí monackou pole position v řadě a v neděli bude doufat v první domácí pódium.

Sainz z Ferrari, který dopoledne zajel čas 1:13.372, byl ve druhém tréninku třetí nejrychlejší, ale havaroval poté, co na výjezdu z šikany Swimming Pool narazil do svodidel. Náraz zlomil pravé přední zavěšení vozu, a tak bylo řízení zastaveno červenými vlajkami.

Krajan Fernando Alonso byl čtvrtý nejrychlejší za Aston Martin před závodem, který už dvakrát vyhrál a věří, že může vyhrát znovu.

Alonso, který se v letošní sezóně čtyřikrát umístil na třetím místě na stupních vítězů z dosavadních pěti závodů, byl druhý v úvodním tréninku dne, který byl dvakrát přerušen červenou vlajkou poté, co jezdci narazili do bariér.

Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton řídil svůj nově upravený Mercedes s výraznými změnami na bocích a zavěšení kol a v prvním tréninku zajel třetí nejlepší čas a ve druhém byl šestý.

Loňský vítěz Sergio Perez, který nyní v šampionátu ztrácí na Verstappena 14 bodů, byl pro Red Bull čtvrtý a sedmý.

Perez před začátkem akce na trati varoval, že Monako není nejsilnějším okruhem Red Bullu, přestože šampioni v roce 2023 zatím zůstali neporaženi, když čtyřikrát skončili na prvním místě a vyhráli poslední dva ročníky závodu.

Mexičan označil za největší hrozby jezdce Ferrari a Alonsa, což byla předpověď, která přinejmenším pro pátek vypadala jako správná.

První trénink skončil o tři minuty dříve, když byly vyvěšeny červené vlajky poté, co Alex Albon havaroval se svým Williamsem na výjezdu z první zatáčky Sainte Devote a zdemoloval levou stranu svého vozu.

Albon se vrátil do druhého tréninku s vyměněnou převodovkou a změnami na zadním a předním křídle, zavěšení a podlaze. Trénink byl také přerušen, když Nico Hulkenberg narazil do bariéry.

Lando Norris z McLarenu byl sedmý a poté pátý nejrychlejší, mnohem rychlejší než jeho týmový kolega nováček Piastri, který byl sedmnáctý a osmnáctý.

Zdroj: fia.com, au.sports.yahoo.com, redakčně upraveno