Tupí závodníci na silnicích: Zlikvidovat je lze jedině zvýšením pokut

Auto

Klasická situace, kterou zažil snad každý z nás. Jedete si pohodlně devadesátkou mimo obec a najednou vás přes plnou čáru předjede nějaký závodník ve sportovním autě. Prostě si jen vydechnete a řeknete si, že to byl zase nějaký pitomec. Samozřejmě to ve vás vře, protože si jistě dokážete představit, co by se stalo, kdyby takovémuto člověku předjíždění nevyšlo. V obrovské rychlosti by měla srážka fatální následky nejenom pro něj. Jak ale takové řidiče vystrnadit z tuzemských silnic? Jedině restrikcemi, které jsou nyní spíše směšné.

Co si takoví jedinci dokazují?

Normální člověk nepotřebuje jezdit extrémní rychlostí. Ano, někdy se podaří, že se maximální rychlost drobně překročí. Pokud ji ale překročíte o 30 až 40 km/h a více, pak už nejde o náhodu, ale o zběsilost. Rádoby řidiči si takto prostě dokazují svou nicotu. Minimální sebevědomí si prostě a jednoduše nahrazují rychlou a nebezpečnou jízdou. Smutná realita nejenom dnešních dní. Neplatí na ně prakticky nic mimo zákazů. Ty je zapotřebí definovat trochu jinak.

Za překročení 40 km/h hrozí jen směšná pokuta

Je to tak. Naše zákony jsou v tomto ohledu velmi benevolentní. Vždyť pokuta 5.000 až 10.000 korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců jsou jen velmi směšnými restrikcemi pro lidi, kteří na našich komunikacích fakticky závodí schválně. Jezdí v nejnovějších autech, která si pořídili za miliony korun. Pokuty jsou pro ně pouhým kapesným. Navíc dokážou kličkovat a využívat třeba osoby blízké nebo jiných výmluv. Až neskutečné.

V Německu jsou mnohem přísnější

Příkladem může být překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o 41 až 50 km/h. Pokud se toto člověku stane, dostane pokutu 400 eur, tedy 9600 korun. Další pokuty se stupňují po 100 eurech. Takovéto pokuty působí mnohem více odstrašujícím dojmem. Tak jako tak by ale restrikce pro řidiče závodníky měly být mnohem vyšší. Jen tak zamezíme zbytečným incidentům, jichž jsme často svědky takřka na denní bázi.

Zdroje info: Autor, http://www.dopravni-pravo.cz/prekroceni-rychlosti/

Náhledové foto: Pixabay

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.