Kanoista Fuksa si dojel pro 16. triumf ve Světovém poháru, ovládl závod na kilometrové trati

Kanoista Martin Fuksa vyhrál na Světovém poháru v Poznani závod na 1000 metrů. Druhého Poláka Wiktora Glazunowa porazil o 16 setin sekundy. Třicetiletý český reprezentant si připsal už 16. vítězství v elitním seriálu.

Poznaň (Polsko) (Aktualizováno: 20:03 27. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa

Martin Fuksa | Foto: Iva Roháčková

Dvojnásobný mistr světa a jedenáctinásobný evropský šampion Fuksa absolvoval první individuální start v sezoně. Výsledek předčil jeho očekávání. „První mezinárodní závod na singlu a vítězství, upřímně jsem to nečekal, ale chtěl jsem to. Dal jsem si do hlavy, že chci bojovat o co nejlepší výsledek, nejlíp o první místo,“ řekl v nahrávce pro média.

Z triumfu byl nadšený i proto, že v pátečních rozjížďkách a semifinále se mu tolik nedařilo. „Včera to nebyl úplně nejideálnější den, co se týče pocitu. Ale řekl jsem si, že budu šetřit rozjížďku, semíčko a pojedu si na téhle krajní dráze. Pojedu si prostě svůj tréninkový závod, nebudu se na nikoho ohlížet a podívám se až v cíli. To jsem dodržel a jsem rád, že jsem se podíval v cíli a byl jsem o kousek první. Je úplně jedno o kolik, důležité je, že budu mít zlato na krku,“ dodal.

Zemřel trenér kanoistiky Josef Doktor. Svého syna Martina dovedl ke dvěma olympijským medailím

Číst článek

V neděli ho čeká ještě finále deblkanoí na 500 metrů s bratrem Petrem. Před dvěma týdny v Szegedu skončili třetí ve finále B.

Josef Dostál vyhrál na kajaku finále B na 1000 metrů stejně jako před dvěma týdny v Szegedu. O tři desetiny sekundy porazil Švéda Martina Nathella a obsadil celkové desáté místo.

Čtyřnásobný olympijský medailista může zabojovat o medaili v nedělním finále na 500 metrů, kam postoupil díky výhře v semifinále. „Mně se podařilo hrozně dobře trefit start, takže už od startu jsem měl náskok. Kolem 150 metrů jsem přešel do traťového tempa kiláku. To jsem držel až do čtyřstovky, kde jsem to musel zvednout, protože soupeři na mě trošku dotírali. Chtěl jsem postoupit z prvního místa, což se povedlo,“ pochvaloval si.

Kajakářka Anežka Paloudová obsadila osmé místo v závodu na 200 metrů. Na vítěznou Polku Katarzynu Kolodziejczykovou ztratila 1,22 sekundy. Další finále pojede v neděli na pětistovce, která je pro kajakářky olympijskou disciplínou. I když měla za sebou dvě dvoustovky, v semifinále skončila druhá a s přehledem postoupila. Z úspěchu na pětistovce měla velkou radost. „Ale nechci usnout na vavřínech a zítra ukázat, že do toho finále A doopravdy patřím,“ řekla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme