Jadran Šetlík a František Kinský otevřeli výstavu v Galerii Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí

V pátek 26. května v 18:00 byla slavnostní vernisáží otevřena výstava portrétů a retrospektivní tvorby Jadrana Šetlíka v Galerii Kinský v Novém zámku, a to za účasti autora i majitele zámku Františka Kinského. Průřez životní tvorbou významného uměleckého fotografa a portrétisty Jadrana Šetlíka bude v horním patře rodového sídla Kinských v Kostelci nad Orlicí k vidění do 29. října tohoto roku. Výstava se koná za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Fotografické obrazy Jadrana Šetlíka svým osobitým pojetím umocněným typickým rukopisem autora, kdy fotograf ruční technologií přenáší fotografie na plátno, evokují pocit malířského plátna malovaného starými mistry. „Je to příjemný luxus, který dnes zdobí nejeden stylový historický či moderní interiér a dotváří a zpříjemňuje jeho atmosféru. Právě velkorysá fotografie umožňuje mít své nejbližší neustále na blízku v podobě obrazu,“ říká Jadran Šetlík.

Ve třinácti komnatách výstavních prostor Galerie Kinský návštěvníci zhlédnou retrospektivní tvorbu Jadrana Šetlíka i výběr z jeho galerií osobností naší vlasti, RAF (českých letců Královského letectva), českého byznysu, medicíny, uvidí zde představitele české aristokracie, církve i zajímavé a známé osobnosti ze světa. „Portrét je pro mne hledáním krásy a charismatu v nitru člověka. Je mi velkou ctí vystavovat v úžasném prostředí prestižní Galerie Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí u mého přítele a propagátora české aristokracie Františka Kinského,“ doplnil Jadran Šetlík.

Jadran Šetlík se narodil 19. ledna 1952 v italském Terstu jako syn českého novináře a matky Slovinky. Do Prahy přijel s rodiči v pěti letech a za dalších osm let se opět stěhoval do rodné Itálie, kde se jeho otec stal dopisovatelem ČTK. V římských ulicích také poprvé zmáčkl spoušť, a právě tam v patnácti letech zcela náhodně potkal svojí první velkou hvězdu Claudii Cardinale.

Po tomto setkání následovaly další osobnosti ze světa hereckého, politického i společenského: Brigitte Bardot, Raquel Welch, Anthony Quinn, Peter Sellers, Robert Kennedy. V osmnácti letech začal Jadran Šetlík studovat na grafické škole v Praze. V té době bylo o dráze uměleckého fotografa definitivně rozhodnuto. Ve své profesionální kariéře se věnoval všem fotografickým žánrům od reportáže přes architekturu, reklamu, módu, až k volné tvorbě. Jeho nejvyhledávanějším a nejčastějším fotografickým objektem byla velmi často žena v mnoha podobách. Svědčí o tom desítky kalendářů, řada reklamních kampaní, nesčetné množství reprezentativních souborů zajímavých osobností a fotomodelek.

V současné době se Jadran Šetlík věnuje převážně portrétu a svojí tvorbou směřuje mimo jiné k renesanci rodinného portrétu (včetně dětského portrétu), který navozuje atmosféru klasického obrazu: nasvícením, kompozicí, volbou pozadí, stíny a barevností.

Slavnostní vernisáž výstavy Jadran Šetlík - průřez životní tvorbou se konala za účasti významných hostů, mezi nimiž nechyběli zástupci šlechtických rodů, podnikatelé a politici. V programu zazářila herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová, která bude také hostem plánovaných komentovaných prohlídek výstavy s autorem. Ty bude Jadran Šetlík v Galerii Kinský provádět ve vybraných termínech. Vstupenky na komentované prohlídky s krátkým koncertním vystoupením Barbory Šporclové Kodetové budou v předprodeji v 2. polovině června v rámci rezervačního portálu Ticketportal.

„S Jadranem Šetlíkem se známe již z dob 70. let. Jsem moc rád, že se nám podařilo realizovat výstavu jeho rozsáhlé tvorby. Jadranova výstava je pro mě osobně naprosto unikátní v tom, že spojuje vynikající umělecké dílo s historií. Představuje význačné osobnosti a jejich prostřednictvím i řadu významných dnů a událostí. Je odkazem pro budoucí generace. Máme dům plný významných a vzácných osobností,“ doplnil s úsměvem František Kinský, majitel Nového zámku a Galerie Kinský.

Výstava Jadran Šetlík – Průřez životní tvorbou bude v Galerii Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí bude veřejnosti otevřena od 28. května do 29. října tohoto roku. Koná se za finanční podpory Královéhradeckého kraje. Vstupenky zakoupíte na pokladně Nového zámku.

Více informací: www.zamekkostelecno.cz; www.kinskyartmedia.cz

Kontakt pro média a komentované prohlídky:

Jana Dioszegi, dip. um.

e-mail: dioszegi.jana@kinskyartmedia.cz

Kontakt pro běžné prohlídky a provoz Galerie Kinský:

Bc. Ivona Jasníková

E-mail: i.jasnikova@seznam.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-výtvarné-fotografie-Šetlík-Kinský Art Media

Oblast
Královéhradecký (hk)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.